Olcsón is lehet fogni a villanyszámlán és a gázszámlán

Otthon, Így csempéssz természetes fényt otthonodba, fény, függöny, ablak, reggel
Vágólapra másolva!
Arcpirítóan egyszerű módszerrel javítható az épületek energiahatékonysága.
Vágólapra másolva!

Régóta folyamatosan téma az épületek energiahatékonyságának növelése, ez környezetvédelmi okból és a fenntartási költségek minimalizálása miatt is kritikus, az energiaválság miatt pedig mostanra azok számára is kikerülhetetlenné vált a téma, akik eddig érdemben nem foglalkoztak vele.

A jobb hőzáró képességű ablaksötétítés télen-nyáron segíthet az energiahatékonyság növelésében Forrás: Dreamstime

Az Illinois-i Műszaki Egyetem most felhívta a figyelmet egy olcsó és egyszerű, de ténylegesen működőképes energiaspórolási taktikára: hőzárásra képes függönyöket vagy rolókat kell tenni az ablaküvegek elé, ezzel télen a fűtésen, nyáron pedig a hűtésen lehet spórolni.

Ezt számokkal is képes igazolni az egyetem, a kutatócsoportja tíz hónapos kísérletet végzett a chicagói Willis Tower irodaházban, a nagy ablakarányú épületben szenzoros adatok alapján automatikusan működtetett sötétítéssel 25%-kal sikerült csökkenteni az energiafelhasználást. A számítások szerint a teljes épület okos sötétítéssel való ellátása 3-5 év alatt megtérülne, ráadásul az épületben dolgozók 80 százaléka jobban szerette az új sötétítést az addigi reluxás rendszernél.

A csupa üveg típusú irodaházakhoz képest kis ablakarányú lakások és családi házak esetén már jó kérdés, hogy sikerülhet-e ennyire számottevő spórolást elérni a megfelelő sötétítési stratégiával, azonban az olcsósága és egyszerűsége miatt érdemes belevágni némi kreatív kísérletezésbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!