Ilyen videójátékokról álmodtak a gamerek évtizedek óta

nvidia ace
Vágólapra másolva!
Talán nem túlzás, hogy a videójátékok rajongói, főleg a szerepjátékok műfaját kedvelők évtizedek óta álmodoznak már arról, hogy ténylegesen lehessen beszélgetni a játékteret belakó szereplőkkel. Ez hamarosan valóra válhat.
Vágólapra másolva!

Oké, a videójátékok kapcsán kicsit érdekes mesterséges intelligenciáról beszélni, hiszen évtizedek óta így hívjuk azokat a rendszereket, amik például az ellenfeleinket irányítják a játékban. Ha egy játékban okosak az ellenfelek, fedezékbe bújnak, összejátszanak, akkor azt szoktuk mondani, hogy igen, ebben a játékban jó az M.I.

Most azonban nem erről beszélünk, hanem az "újfajta" mesterséges intelligenciáról, vagyis a ChatGPT-hez hasonló, generatív szövegalkotó rendszerekről. Azt már valószínűleg sokan megtapasztalták, hogy ez tényleg impresszív eredményt tud hozni, akár a ChatGPT-vel beszélgetve, akár a Microsoft új, Bing keresőjének a mesterséges intelligenciás részét használva.

Nem csoda, hogy hamarosan a videójátékokba is elkezdik majd ezerrel beépíteni.

Hogy ez miként néhet ki, azt először a GeForce grafikus kártyáiról ismert technológiai cég, az Nvidia mutatta be. Nyilván nem véletlenül: a vállalat évek óta a mesterséges intelligenciás kutatás-fejlesztés élvonalában van, magukban a GeForce RTX grafikus kártyákban is vannak olyan részegységek, amik kifejezetten a mesterséges intelligenciás gépi tanulást gyorsítják.

Az Nvidia azonban a hardver mellett szoftveres eszközöket is készített, amikkel arra próbálják ösztökélni a játékfejlesztőket, hogy kezdjék el ezeket használni, és építsék be a játékaikba. Az egyik legkézenfekvőbb felhasználási módja a generatív mesterséges intelligenciának nyilván az lehet, amikor a játékokban a gép által irányított szereplőkkel (NPC-k) beszélgetünk. Ez eddig jellemzően úgy nézett ki, hogy odaléptünk hozzájuk, majd választhattunk az előre felkínált lehetőségekből.ú

De képzeljük el, milyen lenne, ha élő szóban, természetesen tudnánk kommunikálni velük, ők pedig ezt megértenék, és válaszolnának? Na, az alábbi videóban ezt mutatja be az Nvidia:

Maga a beszélgetés egyébként nem túlzottan érdekes: annyiról van szó, hogy a játékos megkérdezi a vendéglátóst arról, hogy mi a helyzet, mire az arra panaszkodik, hogy romlott a bűnözés a környéken, az ő boltja is veszélyben. Erre a játékos megkérdezi, hogy miben segíthet, mire a vendéglátós elmondta, hogy van a környéken egy veszélyes bűnöző, akivel kezdeni kellene valamit. Szóval gyakorlatilag egy küldetést kap tőle a játékos.

Ennél azért lehetett volna valami eredetibbet is kitalálni, de végülis a célnak megfelel.

Az Nvidia hangsúlyozza, hogy az egész rendszert a késleltetésre hegyezték ki, hiszen a mesterséges intelligenciás szereplőnek azonnal válaszolnia kell, nem gondolkodhat olyan sokáig, mint azt néha a ChatGPT szokta, hiszen akkor odavész az illúzió a játékban. Ezen kívül azt is elárulta a cég, hogy beépítettek mindenféle védőhálót, így nem lehet a beszélgetést elvinni "extrém" irányba, ha csak nem kifejezetten ezt szeretné a fejlesztő.

Forrás: Nvidia

A rendszer része egy olyan program is, ami a mesterséges intelligencia által legenerált szöveg alapján animálja a karakter arcát, így tehát elméletileg bármilyen szöveget is mondd el, vagy értelmezet fejez ki, az helyesen jelenik majd meg az arc- és szájmozgásában, mimikájában.

Mindezt pedig már most összekötötték az Unreal Engine 5-tel, valamint annak karakterkészítőjével, a Metahuman Creatorral. Egyébként maga a fentebb látott bemutató is Unreal Engine 5-tel készít, mindenféle sugárkövetéses effektus bevetésével, azért is néz ki ilyen jól.

Hogy mikor jelenhetnek meg a játékokban az első olyan karakterek, akikkel már így lehet beszélgetni, és hogy vajon tudni fognak-e például magyarul is, az egyelőre még a jövő zenéje.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!