Kipróbáltuk a Samsung új QLED csúcstévéjét

Samsung, Neo Qled, Samsung QN95C, tévé, teszt
Egy igazi prémium kategóriás Neo QLED tv.
Vágólapra másolva!
Befutott hazánkba a Samsung egyik nagy büszkesége, a televíziós piac egyik csúcspontjának szánt Neo QLED televízió. Muszáj volt letesztelni!
Vágólapra másolva!

A tévés iparágat több,mint másfél évtizede uraló Samsung óriási figyelmet fordít az innovációra. Azaz, hogy olyan technológiákkal rukkoljon elő, amelyek a prémium kategóriában is lehetővé teszik versenyképes, előremutató modellek előállítását. Ennek szellemében az OLED mellett konokul, megalkuvás nélkül fejlesztik az úgynevezett Neo QLED technológiát is, és idén is több új ilyen termékkel lépnek színre. A 4K felbontású televíziók között az egyik legnagyobb tudású darab a Samsung QN95C, amelynek egyik példányra mi is rátettük a kezünket egy rövid időre, hogy megnézzük mit tud!

Neo QLED, az mi?

A tv tehát Neo QLED képalkotási eljárásra épül, ami Mini LED háttérvilágítással megtámogatott kvantumpontos LCD panelt takar, amelyből a szintén saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával megbolondított chip hivatott kihozni a legtöbbet.

Egy igazi prémium kategóriás Neo QLED tv. Forrás: Origo

Mindez papíron igen jól hangzik, és a gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a kép minősége szédületesen jó. A 4K-nak köszönhetően a részletesség kiváló, és az említett processzor képes arra, hogy az alacsonyabb felbontású anyagokat láthatóan feljavítsa. A maximális fényerő óriási, a méréseink szerint eléri a 3500 nitet, ennek köszönhetően pedig a HDR anyagok visszaadása igen-igen látványos. A kiemelkedő fényesség akkor is hasznos lehet, ha valaki világos szobában szeretne filmezni vagy játszani.

Samsung Neo QLED tv - Samsung QN95C. Forrás: Origo

A Mini LED másik kézzelfogható előnye az igen pontos háttérfény vezérlés, aminek köszönhetően a kontraszt a megszokottnál lényegesen jobb. A fekete bár nem tökéletes a műszeres mérések alapján, de szemre szinte annak tűnik. A tónusok gyönyörűek, a színgazdagság óriási, a vizsgálataink szerint az iparági standardnak számító sRGB színtér 145 százalékát fedi le a termék. A színpontosság is kimagasló, legalábbis a megfelelő beállítások mellett, így akár professzionális grafikai munkára is használható a berendezés. A mozgásmegjelenítés során néha tapasztaltunk kisebb hibákat, tehát például elmosódottságot, szaggatást például. Ám ezen egyszerűen lehet segíteni a különféle képjavító funkciók bekapcsolásával.

A tévé másodpercenként 144 képkocka megjelenítésére képes, azaz 144 hertzes. Ez pedig nagyon fontos lehet a játékosok számára, mint ahogy az is, hogy biztosítja az AMD FreeSync technológia használatát, amely megakadályozza a képtörést.

Ráadásul a válaszidő és a késleltetés is igen alacsony, és úgy általánosságban elmondhatjuk, hogy játékra is kiválóan alkalmas ez a Samsung Neo QLED tv. A barátokkal történő meccsnézéshez is szuper, ugyanis akkor sem tapasztalható a színek fakulása, ha valaki oldalról kénytelen nézni a kijelzőt.

Hangminőség

A Samsung híres arról, hogy a magasabb kategóriás, drágább televízióinál kiemelt figyelmet fordít a minőségi megszólalásra, és a QN95C sem jelent kivételt. A készülékbe 70 wattos, az átlagosnál lényegesen komolyabb 4.2.2 csatornás integrált hangrendszer került. Ennek része két külön basszushangszóró, illetve két olyan extra hangsugárzó, amely szó szerint a magasba küldi a hangokat.

A beépített hangrendszer remek megszólalást produkál. Forrás: Origo

Az összhatás pedig remek: a hangerő kellően nagy, zajosodás nem érzékelhető és még a mély hangok is érzékelhetőek, amely a legtöbb mai televízióról nem mondható el. A modell megkapta az exkluzív OTS+ technológiát, amelynek köszönhetően a hangok abból az irányból szólnak, ahonnan a látott tartalom alapján érkezniük kellene.

Rém okos

A Samsung QN95C-ból nem hiányoznak az okos funkciók sem. Ennek révén letölthetőek rá hasznos internetes alkalmazások, így például a filmnézésre, meccsközvetítésre szolgáló applikációk is. E téren ráadásul a kínálat hibátlan, egyetlen fontos applikáció sem hiányzik, ami bizony nem mondható el a számos vetélytársról. Így tehát van Disney+, Netflix, YouTube, HBO vagy Amazon Prime, hogy tényleg csak a legfontosabbakat említsük.

A Mini LED háttérvilágítás remek képminőséget eredményez. Forrás: Origo

A televízió segítségével játszani is lehet, hiszen a Samsung tévék idén exkluzív módon támogatják a Microsoft Xbox felhő alapú szolgáltatását. Ennek révén pedig úgy lehet csúcskategóriás, első osztályú, pazar grafikájú programokkal játszani, hogy ahhoz nem kell megvásárolni egy drága játékkonzolt.

Az okostévé rendszeren keresztül ráadásul elérhető egy munkahelyi számítógép, illetve a felhőbe feltöltött Microsoft dokumentumok, illetve az online levelezőrendszer is, ami az otthoni munkavégzés vagy tanulás során igen hasznos lehet.

Összegzés

A Samsung QN95C már a külsejével is jelzi, hogy egy drága, nagy tudású termék. A vékony, kikapcsolt állapotban láthatatlan kávákat igen elegáns, sötétszürke keret övezi. A fekete talp visszafogott, jól passzol a hatalmas, igen vékony készülékházhoz. A képernyő természetesen a falra is felakasztható, a csatlakozókínálat bőséges, és a televízióból a beépített WiFi, valamint a Bluetooth támogatás sem hiányzik. Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy jelenleg ez a világ egyik legjobb televíziója, ám mindez az árán is meglátszódik, ez nem is kérdés. A nálunk járt 65 hüvelykes változatért ugyanis 1 250 000 forintot kérnek el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!