Blokkolja a nem regisztrált látogatókat a Twitter

Twitter
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Nem lehet belépés nélkül böngészni a webhelyen megjelent tartalmakat.
Vágólapra másolva!

A legtöbb közösségi oldaltól eltérően a Twitter alapértelmezetten mindig is erősen nyilvános jellegű volt, a nem regisztrált vagy nem belépett internetezők szabadon böngészhették a felhasználók nyilvános bejegyzéseit. Elon Musk hatalomátvételét követően a portál egyre agresszívebben kezdte megállítgatni görgetés közben a nézelődőket, hogy a további bámészkodáshoz regisztráljanak maguknak fiókot, de ez a konkurencia egy részéről is elmondható.

Vége a bámészkodók kiszolgálásának, muszáj belépni a Twitterbe a böngészéséhez Forrás: AFP

A múlt hét végére váratlanul drámaian megváltozott a helyzet, a Twitter világszerte teljesen megtiltotta a nem bejelentkezett felhasználók számára a webhelyének böngészését, csak a weblapokba beágyazott tweeteket láthatják az érintettek.

Elsőre mindenki azt feltételezte, hogy agresszív felhasználószerzési kísérlet áll a döntés mögött, azonban Tim Sweeney játékfejlesztő kritikájára válaszul Elon Musk ezt cáfolta. Állítása szerint egy kényszerű lépésről van szó, több száz ismeretlen szervezet automatizáltan és agresszíven indexelte a Twitteren megjelent posztokat, a szolgáltatás szervereit megizzasztó tevékenységeik pedig már a normál felhasználóknál is lassítani kezdték a működést.

Musk nem spekulált, hogy kik és miért estek neki a Twitter tartalmainak, állítása szerint az érintettek a névtelenségük megőrzése érdekében proxy szerverek mögé bujkálnak, próbálják elrejteni a valódi IP-címeiket. Az efféle indexelést tiltja a Twitter felhasználási szabályzata, Musk szeretné perbe fogni az elkövetőket, ám ez a legjobb esetben is 2-3 évre van, már ha sikerül azonosítani azokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!