Vízben oldódik az új nyomtatott áramköri lap

infineon soluboard jiva materials
A demonstrációra használt Soluboard a feloldási művelet során
Vágólapra másolva!
Forradalmat hozhat az elektronika újrahasznosításában a technológia.
Vágólapra másolva!

Jelentős környezetvédelmi előrelépés előtt állhat az elektronikai ipar, a német Infineon chiptervező már javában teszteli a brit Jiva Materials környezetbarát Soluboard áramköri lapját. A termék üvegszál és epoxi kombinációja helyett természetes rostokból áll, amelyeket nem mérgező polimer fog össze, az utóbbi körülbelül 90 fokos vízben feloldható.

A demonstrációra használt Soluboard az eredeti és a feloldás utáni állapotában Forrás: Infineon

A termék első előnye már az előállításkor megmutatkozik, a klasszikus áramköri lapokhoz képest 60%-kal kisebb a karbonlábnyoma, négyzetméterenként 620 gramm műanyag felhasználása és 10,5 kg szénkibocsátás előzhető meg vele. A másik nagy innováció az életciklusa végén mutatkozik meg, a vízben való feloldhatóságának köszönhetően az újrahasznosítás során egyszerűen és hatékonyan begyűjthetőek róla a ráforrasztott komponensek és a vezetőpályák, a megmaradt rostok pedig komposztálhatóak.

A jelenleg használt áramköri lapok újrahasznosítása teljesen megoldatlan, egyben vagy darált állapotban a hulladéklerakóban kötnek ki, így nagy szükség van egy jobb megoldásra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!