Az Intel is búcsúzik a DDR4 memóriától

Corsair DDR5 memória
Vágólapra másolva!
Lassan véget ér az átmeneti időszak, kötelezővé válik a DDR5 használata.
Vágólapra másolva!

Mostanra nem titok, hogy a várhatóan 2024 őszén befutó, 15. generációs Core termékcsaládot magába foglaló Arrow Lake-S termékekkel az Intel új tokozást vezet majd be az asztali számítógépes alaplapokon, a jelenlegi LGA-1700 típust az LGA-1851 váltja majd.

Még az Intel volt a fogyasztóbarátabb, az AMD máris teljesen leszámolt a DDR4-gyel Forrás: Corsair

Ezzel együtt új lapkakészletek is érkeznek a vállalattól, az LGA-1851 tokozású processzorokat az Intel 800 Series chipsetes alaplapokba lehet majd installálni. A legfrissebb hírek szerint ezekből már nem kell majd DDR4 foglalatos változatokat keresniük a vevőknek, a 15. generációs Core termékcsaláddal teljesen megszűnik a régi memóriaszabvány támogatása, kötelezővé válik a DDR5 használata.

Az Arrow Lake esetében konkrétan a DDR5-6400 bizonyulhat a leggyorsabb hivatalosan kompatibilis típusnak a memóriából, kontextusként a jelenlegi 13. generációs Raptor Lake modellek DDR5-5600-ig nyújtanak garantált támogatást.

Az Intellel ellentétben az AMD egyáltalán nem biztosított átmeneti időszakot a két memóriaszabvány között, a tavaly ősszel piacra került, AM5 foglalatos Ryzen 5000 processzorok csak DDR5-tel használhatóak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!