Autógumikat égetne a kriptobányász cég

kriptobányászat, kripto, kriptovaluta, bányászat, bánya, bitcoin
miner bitcoin cryptocurrency
Vágólapra másolva!
Saját szénerőműve van, a környezetet aktívan védőnek titulálja magát a webhelyén.
Vágólapra másolva!

A nagyközönség köreiben véget ért a kriptovalutás láz, miután elfogytak az olyanok, akik hajlandóak lettek volna busás megtérülésben bízva vásárolni a pénzhelyettesítő eszközöket, emiatt viszont összeomlott kriptóval való spekuláció kártyavára. Ettől függetlenül a BitCoint és társait ipari módszerekkel bányászók egy része nem tűnt el, ráadásul továbbra sem áll távol tőlük mások megbotránkoztatása.

Félelmetes a BitCoin bányászatának áramigénye, a legnagyobb bányászcégek régi erőműveket vásároltak az igényeik kiszolgálása érdekében Forrás: Shutterstock/Mark Agnor

Most épp az USA Pennsylvania államában tevékenykedő Stronghold Digital Mining borzolta fel a kedélyeket. A Nesquehoning község melletti Panther Creek szénerőművet 2017-ben megvett vállalat engedélyt kért az amerikai környezetvédelmi hatóságtól (EPA), hogy autógumikat elégetve generáljon áramot, ilyen módon kívánja előállítani a kriptobányászathoz felhasznált áram akár 15 százalékát.

Az autógumik égetése technikailag legális lehet, az EPA 2016 környékéig még javasolta is a fosszilis tüzelőanyagok alternatívájaként. Viszont a közelben élők ledöbbentek az ötlettől, egészségügyi ártalmaktól tartva a kérés elutasítását kérik a hatóságtól.

Mindeközben a vállalat azt állítja a webhelyén, hogy valójában aktívan javítja a környezetet, most is olyan az alacsony minőségű szenet éget a kérdéses erőműben, amelyet 1977-ig hegyekben halmoztak fel a pennsylvaniai kitermelők, mert nem értékesíthették azt. Állítása szerint a szénhegyekből kioldódó vegyületek az egész állam első számú talajvíz-szennyezői, a szél által elvitt poruk szintén ártalmas, és természetesen tűzveszélyesek is.

A környezetvédők felhozták, hogy semmiféle tanulmány sem készült a gumiégetés valószínű következményeiről, de egyáltalán nem hangzik egészséges ötletnek, az erőmű már enélkül is éppen eléggé rontja a levegő minőségét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!