A külföldi technológiáktól való függőség enyhítése lehet az elsődleges cél.

Váratlan hírrel állt elő a The Wall Street Journal, tudomása szerint megtiltották a kínai állami szféra egyes központinak titulálható egységeiben dolgozók számára a külföldi gyártóktól származó mobilok munkára való használatát, specifikus példaként az Apple iPhone-t hozták fel a források. Emellett kérik a dolgozókat, hogy az érintett magántulajdonú eszközeiket se vigyék be a munkahelyeikre.

A termékek fogyasztói piacon való árusítását nem korlátoztákForrás: AFP/Saeed Khan

A hírek szerint a lépés célja a külföldi elektronikai márkák termékeitől való általános függőség csökkentése, emellett pedig potenciálisan kiberbiztonsági megfontolások is állhatnak a háttérben. Nemrég Oroszország is tett hasonló lépést, július közepe óta nem használhatóak Apple által készített termékek a kereskedelmi minisztériumban.

Az ügy tágabb kontextusát az USA és a Kína közti politikai viták jelentik, az Egyesült Államok évek óta próbálja korlátozni egyes kínai nagyvállalatok szoftveres és hardveres csúcstechnológiához való hozzáférését, ami óriási lökést adott a nyugati technológiáktól való függetlenedési törekvéseknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!