Betilthatták az iPhone-t a kínai közigazgatásban

iphone 6 kína sorbanállás világ körül
A customer displays his new iPhone 6 sets at an Apple store in Sydney on September 19, 2014. Hundreds of people queued through the night in Sydney to be among the first in the world to get their hands on the new Apple iPhone 6 models with the large-screen handsets drawing keen interest. AFP PHOTO / Saeed KHAN
Vágólapra másolva!
A külföldi technológiáktól való függőség enyhítése lehet az elsődleges cél.
Vágólapra másolva!

Váratlan hírrel állt elő a The Wall Street Journal, tudomása szerint megtiltották a kínai állami szféra egyes központinak titulálható egységeiben dolgozók számára a külföldi gyártóktól származó mobilok munkára való használatát, specifikus példaként az Apple iPhone-t hozták fel a források. Emellett kérik a dolgozókat, hogy az érintett magántulajdonú eszközeiket se vigyék be a munkahelyeikre.

A termékek fogyasztói piacon való árusítását nem korlátozták Forrás: AFP/Saeed Khan

A hírek szerint a lépés célja a külföldi elektronikai márkák termékeitől való általános függőség csökkentése, emellett pedig potenciálisan kiberbiztonsági megfontolások is állhatnak a háttérben. Nemrég Oroszország is tett hasonló lépést, július közepe óta nem használhatóak Apple által készített termékek a kereskedelmi minisztériumban.

Az ügy tágabb kontextusát az USA és a Kína közti politikai viták jelentik, az Egyesült Államok évek óta próbálja korlátozni egyes kínai nagyvállalatok szoftveres és hardveres csúcstechnológiához való hozzáférését, ami óriási lökést adott a nyugati technológiáktól való függetlenedési törekvéseknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!