Jöhetnek az önvezető kamionok Kaliforniába

Kamion, vezető, sofőr, illusztráció
Truck Driver Behind the Wheel. Semi Truck Driving and Transportation Industry.
Vágólapra másolva!
Megvétózta a közlekedésüket emberi felügyelethez kötő törvényt a kormányzó.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen helyzetbe került Kalifornia állam demokrata kormányzója, a törvényhozók általi elsöprő támogatottsága ellenére megvétózta a törvényt, miszerint biztonsági okból a 10 ezer font (~4,5 tonna) feletti önvezető járművek kizárólag emberi felügyelet mellett járhassák az amerikai állam útjait.

Párttól függetlenül szinte univerzális volt a törvény támogatottsága Forrás: Shutterstock

A javaslatot még május végén fogadta el 69-4 arányban Kalifornia államgyűlése, majd szeptember közepén 36-2 arányban a szenátorok is rábólintottak, így Gavin Newsom kormányzó szinte teljes ellenszélben vétózta meg a törvényt. Állítása szerint a jogszabály szükségtelen, az önvezető járművek biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos szabályok meghozatala a helyi közlekedési hatóság (DMV) feladata. A szervezet folyamatosan kommunikál ezek elkészítése során a társhatóságokkal, továbbá az ügyben releváns egyéb felekkel és szakértőkkel.

A jogszabály a közlekedés biztonsága mellett a munkahelyek megóvásáról szólt, a törvényt korábban megszavazott politikusokat erősen dicsérte a 120 éve aktív, egymilliónál is több tagot számláló Teamsters Union szakszervezet elnöke. A mostani vétóra azzal reagált Sean M. O'Brien, hogy minden politikusnak fizetnie kell, aki hátat fordít a vállalati Amerikától és a nagy techcégektől származó kampányfinanszírozásért cserébe a munkásoknak, nem hagyják annyiban az ügyet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!