Két év múlva sírba kerül a Windows 10

laptop notebook noteszgép számítógép windows 10
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Hacsak a piaci részesedése miatt meg nem gondolja magát a Microsoft.
Vágólapra másolva!

Az idén októberi hibajavító kedd szimbolikus fordulópontot jelent, a Microsoft jelenlegi álláspontja szerint két évre vagyunk a Windows 10 támogatásának megszűnésétől, a döntő többség által használt Home és Pro kiadásai elméleti síkon 2025. október 14-én kapnak majd utoljára biztonsági frissítéseket.

Hivatalosan 2018-as vagy újabb évjáratú hardverekkel szerelt számítógép kell a Windows 11 futtatásához Forrás: Vinayak Sharma / Unsplash

Ez az elképzelés teljesen tarthatatlannak tűnik, hiszen két évvel a Windows 11 piacra kerülését követően a világ internetezésre használt számítógépeinek olyan 71 százalékán fut Windows 10. Az utódjának piaci része nagyjából fél éve képtelen áttörni a 25 százalékos határt, gyakorlatilag megállt a Windows 11 terjedése. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy biztonsági okokból túlzottan modernnek titulálható hardvert követel, így a Windows 10-et futtató számítógépek többségére hivatalosan és trükközés nélkül nem telepíthető.

Az Intel pénzügyi vezetője derűsen látja a jövő évet, állítása szerint 2024-ben befuthat a Windows 12, amitől az új számítógépek eladásainak megugrására számít. Viszont ha ez igaznak is bizonyul, akkor is teljesen valószínűtlen, hogy 2025 októberére elhanyagolhatóra csökkenne a Windows 10 részesedése.

Egyre valószínűbb, hogy a Windows 10 lesz a következő Windows XP.

A legendás rendszert alapvetően nyolc évig támogatta a Microsoft, aztán kénytelen volt további öt évig frissítgetni, miután nem volt hajlandó időben kihalni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!