Fizetőssé vált a már X néven futó Twitter

Horizontal HEADSHOT PRESS CONFERENCE
Elon Musk
Vágólapra másolva!
Elon Musk két országban éves díjat kezdett kérni az újonnan regisztrált fiókok gazdáitól.
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a fundamentális változtatások az Elon Musk általi hatalomátvétel óta nehéz időket élő, mára X névre átkeresztelt Twitteren. A legújabb epizód keretében az újonnan regisztráló új-zélandi és fülöp-szigeteki felhasználóknak már évi 1 dollárt kell fizetniük, ha nem csak nézegetni kívánják a közösségi oldalt, de többek közt bejegyzéseket írnának, kommentelnének, újraposztolnának, használnák a kedvelés gombot.

Nem olyan rossz Elon Musk legújabb ötlete, mint amilyennek elsőre tűnik Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Elon Musk szerint a lépés a botok megállítására irányul, nem a valódi felhasználók legombolása a cél. Nyitott kérdés, hogy a spambotos probléma oroszlánrészéért felelős, üzletszerűen szemetelési szolgáltatást nyújtókkal mennyire fog ténylegesen kibabrálni a jelképes díj, de van esély a sikerre.

Nem a jelképes összeg jelentheti számukra a gondot, hanem a díj kifizetésének technikai lebonyolítása.

A X-en bankkártyával kell kifizetni az éves díjat, viszont a spamelésen kapott fiókokhoz tartozó kártyakódok könnyedén feketelistára helyezhetőek, hogy a jövőben ne lehessen azokkal kifizetni az újabb regisztrációk funkciófeloldási díját, plusz egy füst alatt és automatizáltan az összes többi olyan felhasználói fiók is letiltható, amelyek esetében a kérdéses kártyával lett kifizetve a díj. Emellett a jövőbeli spamkampányokra regisztrált fiókok az akcióba lendülésük előtt detektálhatóak lehetnek azzal, hogy ugyanazzal a kártyával lett kifizetve az éves díjuk.

Természetesen valamilyen szinten van mód a rendszer kijátszására, például strómanok által igényelt bankkártyákat használva, vagy sötét weben vett kártyaadatokkal fizetve. Viszont a gyakorlatban ez túlságosan drága és körülményes mulatságnak bizonyulhat, hiszen a komoly spamelőknek óriási, akár több ezer felhasználói fiókos bothálózatokra van szükségük az effektív működéshez.

Az internetezők részéről a borítékolhatónak megfelelően negatív fogadtatásban részesült a díj bevezetésének híre. Egyelőre nem világos, hogy a további piacokon mikor debütálhat az éves költség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!