Elveheti az aprót a zenészektől a Spotify

spotify zenehallgatás fejhallgató okostelefon mobil
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A sikeresebb társaik és a nagy kiadók kaphatják meg a jelenleg megkeresett jogdíjaikat.
Vágólapra másolva!

A Music Business Worldwide szerint komoly indulatokat kiváltani képes lépést fontolgat a Spotify, a jövő év elejétől jelentősen megváltoztathatja a jogdíjak számolásának és kifizetésének módját, szétoszthatja a sikeresebb zenészek és kiadók között a legkisebb hallgatottságú zenészek pénzét.

Inkább elvi, mintsem gyakorlati okból problémás a Spotify ötlete Forrás: Cottonbro / Pexels

A források szerint összesen három változtatást vezetne be a vállalat, ezek közül kettő csalások ellen irányul és jogosnak tűnik: bírságot szabna ki a hallgatottsági adatok manipulálásán kapott zenedisztribútorokra, tovább a fehér zajos „tartalmak" esetén 30 másodperc felé emelheti a jogdíjfizetésre való jogosultsághoz szükséges minimum hallgatási időt.

Ami viszont már erősen visszás, hogy megemelheti a számok esetén azt az éves minimális lejátszási értéket, amitől kezdve a dalok jogosulttá teszik a jogtulajt a jogdíjkifizetésre, a kiadvány szerint jelenleg számonként olyan évi 200 meghallgatásról beszélünk.

Nincs magasan a léc a kifizetésre való jogosulttá váláshoz, de a források szerint a változtatással évente több tízmillió dollárnyi pici összegű kifizetést spórolhat meg a vállalat.

A hírek szerint a legkevésbé népszerű zenészek kifizetésén megspórolt pénzt a Spotify betenné a jogdíjra jogosultak között szétosztott pénzalapba, azaz odaadná a legkevésbé sikeres előadók fillérjeit a sikeresebb zenészeknek, kiadóknak, disztribútoroknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!