Új Kormányzati Adatközponttal folytatódik a közigazgatás modernizálása

Vágólapra másolva!
Az új Kormányzati Adatközpont (KAK) olyan egységes, költséghatékony állami informatikai alap-infrastruktúrát biztosít, amely hozzájárul a modern közigazgatás működtetéséhez, valamint a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz. A 28,813 milliárd forintból megvalósult fejlesztésnek köszönhetően az új rendszer Európa egyik legbiztonságosabb adattárolását is lehetővé teszi.
Vágólapra másolva!

Megbízhatóság, gyorsaság és biztonság

Napjainkra a kormányzat és a közigazgatás számára stratégiai fontosságúvá váltak a zavartalanul és üzembiztosan működő informatikai háttérrendszerek. Ezt az igényt elégíti ki a kialakított, állami tulajdonban lévő, szolgáltatás-orientált, nagy teljesítményű központi informatikai környezet, amely amellett, hogy biztonságos és jól szabályozott körülmények között működik, képes speciális igényeket is kiszolgálni. Az adatközpont a fővárosban kapott helyet, ahol az 1600 négyzetméteres géptermi terület egy ugyanekkora kiszolgáló területtel egészült ki.

Forrás: NISZ

A Kormányzati Adatközpont biztosítja a rendszerek megbízható és magas szintű rendelkezésre állását és közvetve javítja az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokhoz történő hozzáférést. Emellett növeli az azokkal szembeni állampolgári és vállalkozói bizalmat, valamint csökkenti a fejlesztési és üzemeltetési költségeket is.

Felhőtechnológia és hoszting szolgáltatás

A projekt keretében kiépült KAK Felhő, korszerű informatikai infrastruktúra-szolgáltatásokat nyújt a közigazgatási ügyintézéshez már 179 szakrendszerhez kapcsolódóan, valamint alkalmas a különböző szolgáltatási platformok egységes kezelésére is. Az infrastruktúra szintű szolgáltatások mellett adatbázis- és platform-szolgáltatások, valamint automatizált üzemeltetési folyamatokkal önálló, szoftver szintű szolgáltatások is kialakításra kerültek. A KAK Felhő biztosítja a korszerű hátteret többek között a nemzeti adatvagyon körébe tartozó személyigazolvány-, lakcím útlevél-nyilvántartások, valamint a kormányhivatalokban használt rendszerek számára is.
Az adatközpont a felhőbe nem integrálható rendszerek számára hoszting típusú elhelyezést is biztosít. A KAK hoszting 731 m2 területen önálló, elkülönült környezet, amely képes az ügyfelek által igényelt, jellemzően speciális eszközök, speciális beállítások igényeinek kielégítésére.

A fejlesztés a „Közigazgatás informatikai infrastruktúrájának konszolidálása a költségek csökkentése érdekében" – KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00005 azonosító számú projekt keretében valósult meg. A projekt 28,813 milliárd forint európai uniós támogatással, a Széchenyi 2020 program keretében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) valamint az IdomSoft Zrt. alkotta konzorcium beruházásában valósult meg.