Soha ne kattintson ezekre a Facebook-üzenetekre!

hacker hackelés számítógép laptop darknet
Pusztító erejű túlterheléses támadások voltak az idén
Vágólapra másolva!
Vigyázat, újra terjednek a Facebook felületén az átverős üzenetek. Senki ne kattintson rájuk, mert komoly bajba kerülhet.
Vágólapra másolva!

A közösségi média világában gyakran találkozhatunk különböző csalási kísérletekkel. A legújabb átverés a Facebookon valójában egy régi darab újra felbukkanó verziója. Ez a trükk hamis üzenetek formájában jelenik meg, amelyek azt állítják, hogy baleset történt valakivel, akit valószínűleg ismerünk. Fontos, hogy felismerjük ezeket az üzeneteket és tudatosan cselekedjünk, hogy megvédjük magunkat és adatainkat.

Elképesztő az a találékonyság, amivel az adatainkat akarják kiszedni belőlünk a kiberbűnözők Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

Az átverős üzenetek jellemzői

Ezek az üzenetek gyakran drámai és sokkoló tartalommal rendelkeznek, hogy felkeltsék a címzett érdeklődését és részvétét. A csalók gyakran használnak megtévesztő linket vagy mellékletet az üzenetben, amely általában vírusos vagy adathalász oldalra irányít. A cél az, hogy rávegyék az áldozatokat arra, hogy személyes információkat adjanak meg vagy kártékony szoftvert töltsenek le. Ezek az üzenetek nemcsak megtévesztőek, hanem veszélyesek is lehetnek.

A csatolt link vagy melléklet általában malware-t, azaz rosszindulatú szoftvert tartalmaz, ami károsíthatja az eszközöket, ellopja a személyes adatokat vagy hozzáférést biztosíthat a csalóknak az áldozat online fiókjaihoz.

Hogyan védekezzünk az átverés ellen?

  1. Az első és legfontosabb, hogy ne kattintsunk gyanús linkekre: Ha olyan üzenetet kapunk, ami szokatlan vagy gyanús, jobb, ha nem kattintunk a linkre vagy a mellékletre. Még akkor is, hogy ha az adott üzenetet egy ismerősünk, barátunk küldte, mert lehet, hogy az ő gépe is megfertőződött és az üzenetet már nem ő, hanem a vírus küldte szét a fiókjából az ismerősei részére.
  2. Ellenőrizzük az információkat: Ha az üzenet valamilyen drámai eseményről számol be, próbáljuk meg az információkat megerősíteni más forrásokból.
  3. Használjunk vírusirtót: Mindig legyen naprakész vírusirtó szoftver a gépünkön, ami segíthet felismerni és blokkolni a kártékony tartalmakat.
  4. Jelentsük a gyanús tevékenységeket: Ha találkozunk ilyen típusú üzenetekkel, jelentsük azt a Facebooknak.

A Facebookon terjedő átverős üzenetek komoly veszélyt jelenthetnek az online biztonságra. Fontos, hogy legyünk tudatosak és óvatosak, amikor ilyen üzenetekkel találkozunk. Mindig legyünk kritikusak az online információkkal szemben, és használjunk megfelelő védelmi eszközöket, hogy megőrizzük adataink biztonságát és megvédjük magunkat a kiberbűnözőkkel szemben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!