Új korszak kezdődik az Intel friss processzoraival

intel core ultra processzor foveros
Monolitikus dizájn helyett már több különálló alkatrészből épülnek fel a Core Ultra processzorok
Vágólapra másolva!
Dedikált MI-gyorsítással és Arc videóvezérlővel jönnek a Core Ultra chipek.
Vágólapra másolva!

Szokásához híven elsőként laptopokba szánt termékek képében leleplezte a következő generációs processzorait az Intel. A lapkákkal a vállalat befejezi az „x-edik generációs Core i3/i5/i7/i9" márkajelzés használatát, ráadásul ez nem csak marketinges fogás, a Meteor Lake kódnevű chipek több téren is új fejezetet nyitnak a számítógépes processzorainak történetében.

Monolitikus dizájn helyett már több különálló alkatrészből épülnek fel a Core Ultra processzorok Forrás: Intel Corporation

A most leleplezett Intel Core Ultra központi egységek óriási érdekességei, hogy már tartalmaznak gépi tanulásos feladatok gyorsítására kitalált koprocesszort, továbbá a Foveros csomagolási eljárás jóvoltából nem monolitikus felépítésűek, hanem több eltérő alkatrészből állnak a motorháztetejük alatt.

A komolyabb teljesítményű modellek a régi integrált videóvezérlővel is leszámoltak, helyette Arc grafikát használnak, az Intel asztali számítógépes videókártyáiban is használt technológia található bennük. A megfelelő teljesítmény érdekében az Arc integrált videóvezérlős laptopokba minimum 16 GB rendszermemóriát kell tenniük a gyártóknak, kötelezően kétcsatornás üzemmódban.

Most először gépi tanulásos feladatokat gyorsító NPU (Neural Processing Unit) is került a központi egységekbe Forrás: Intel Corporation

Játékok futtatásakor az Intel szerint az Arc grafikás processzorok nyújtanak olyan sebességet, mint a rivális AMD Ryzen központi egységek, a Far Cry 6-hoz hasonló gépigényesebb játékok is elfuttathatóak lehetnek rajtuk játszható sebességgel 1080p felbontásban és közepes beállítások mellett.

Játék során is képesek felvenni a harcot a rivális AMD Ryzenekkel az Arc videóvezérlős Core Ultrák Forrás: Intel Corporation

A most bejelentett olyan tucatnyi processzor egy része papíron máris elérhetővé vált egyes notebookokban, a maradékuk pedig az első negyedévben kerül piacra.

Körülbelül egy tucatnyi laptopos chippel indítja az új érát az Intel Forrás: Intel Corporation

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!