Ingyen telefonálás: itt vannak a legjobb telefonos appok

ingyen telefonálás, videotelefon, okostelefon, karácsony
Egy okostelefonnal nem csak telefonálni lehet, másként is beszélhetünk szeretteinkkel.
Vágólapra másolva!
Karácsony és Szilveszter környékén a sokszorosára nő a telefonhívások száma. Ezekkel az appokkal komoly pénzt spórolhatunk a telefonszámlán, különösen, ha szeretteink távol élnek tőlünk.
Vágólapra másolva!

Az ingyen telefonálás lehetősége egyre népszerűbbé válik az emberek körében, különösen az ünnepek közeledtével, amikor az emberek gyakrabban próbálnak kapcsolatot teremteni távol élő barátaikkal és rokonaikkal. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan csevegő alkalmazást, amelyek Magyarországon is használhatóak, és amelyek lehetővé teszik a hang- és videóhívásokat is és így megspórolhatjuk a drága telefonszámlát is. Különösen akkor érdemes ezt a módját választani a kommunikációnak, ha barátaink, rokonaink egy része külföldön él.

Messenger

A Facebook csevegő alkalmazásában lehetőség van a szöveges üzenetek elküldése mellett hívások, sőt akár konferenciabeszélgetések lebonyolítására is. Ennek nagy előnye, hogy nem kell hozzá tudnunk a másik fél telefonszámát, elég, ha ismerősünk a népszerű közösségi alkalmazáson, és máris "tárcsázhatjuk". A hang minősége közepes, a videótelefonálás opció nem hiányzik, de a kép minősége nem az igazi. Mivel böngészőben a Facebook futtatható, így megoldott, hogy olyasvalakivel is beszéljünk ily módon, aki a számítógép előtt ül. A Facebook ráadásul nemrégiben titkosítottá tette a rendszerében folytatott beszélgetéseket, így ez a módszer viszonylag biztonságosnak nevezhető.

Egy okostelefonnal nem csak telefonálni lehet, másként is beszélhetünk szeretteinkkel. Forrás: Origo

A Messenger hátránya, hogy aki nincs fenn a Facebookon, az nem tudja használni, azaz a hívónak és a hívott félnek is rendelkeznie kell élő Facebook-regisztrációval, az, hogy tudjuk a telefonszámát, nem elég.

Skype

A Skype az egyik legrégibb online kommunikációs platform, amely egykor uralta az online kommunikációs szoftverek szegmensét. Az évek során azonban sajnos telepakolták egy csomó olyan extra funkcióval, amely a (nagy)vállalati felhasználóknak lehet fontos, de az otthoni, hétköznapi felhasználóknak csak felesleges bonyolítás, ezért ebben a csoportban a népszerűsége egy kicsit visszaesett az évek során. Az mindenesetre tény, hogy továbbra is lehet ingyenes beszélgetésre használni, amihez szükség van arra, hogy mindkét fél rendelkezzen Skype-fiókkal. A csoportos hívások lehetősége további előnyt jelent, mert így akár egész családok, baráti társaságok beszélhetnek egymással egyszerre.

Viber

A Viber rendkívül sikeres kommunikációs app. A Facebook Messenger előretörése előtt ez volt a piacvezető a magánfelhasználók között, köszönhetően annak, hogy igen egyszerűen használható. Gyakorlatilag az összes mobilos operációs rendszerre van működőképes verziója, így például képes együttműködni a régebbi mobiltelefonokkal is az Android és az iOS mellett.

A kontaktlistát a Viber a névjegyzékünkből másolja át, tehát azokat hívhatjuk, akik "benne vannak a telefonunkban", illetve adhatunk a rendszerhez külön Viber-kontaktokat is, tehát az sem feltétlenül baj, ha valakinek nem tudjuk a számát.

Két Viber felhasználó között a hívás ingyenes, de emellett van rá lehetőség, hogy hagyományos módon csörögjünk rá valakire, de ez értelemszerűen pénzbe kerül (viszont ez sokszor olcsóbb, mintha az előfizetésünket használnánk!). Az app egyik nagy erőssége a hangminőség, hiszen ez szinte minden esetben kifogástalan. A Viber nagyon erősnek számít a biztonság terén, köszönhetően annak, hogy igen komoly titkosítási technológiákat vezettek be az elmúlt néhány évben. A beszélgetések még a Viber elől is rejtve vannak, így nem fordulhatnak elő olyan botrányok, mint amelyek a Facebookot megrázták korábban. Sőt, még arra is van lehetőség, hogy láthatatlan legyen maga a beszélgetés, illetve az üzeneteknek megparancsolható, hogy egy bizonyos idő elteltével semmisítsék meg magukat.

Whatsapp

A Whatsapp nagyon hasonlít a Viberhez, azzal a kiegészítéssel, hogy ezt a szoftvert teletömték jó pár olyan funkcióval, amely a vállalatok számára lehet hasznos. Ezek egyrészt a kapcsolattartást segítik elő az ügyfelekkel, másrészt a munkatársak közti csoportos kommunikációt segítik elő. Emiatt elsősorban Nyugat-Európában sok cégnél kötelező a Whatsappot használni és pont ezért, ha külföldi ismerősünkkel szeretnénk kapcsolatot tartani, annak jó eséllyel lesz a telefonján, laptopján Whatsapp.

Google chat

Ez a Hangouts néven is ismert szolgáltatás a Google alkalmazása, amely a Google fiókkal rendelkező felhasználók közötti kapcsolattartást segíti elő. Ez egyben azt is jelenti, hogy külső partnerek nem integrálhatóak a rendszerbe. A hagyományos beszélgetés mellett van mód videótelefonálásra is, azonban mind a kép, mind a hang minősége nem a legjobb, ami egy ekkora cég esetében legalábbis fura kissé. A Hangouts egyik nagy előnye, hogy a Gmail chat funkciójának támogatása révén úgy is lehetővé teszi a kommunikációt, hogy egyik fél mobilozik, a másik pedig a számítógépe előtt ül.

Ráadásul az alkalmazásban látszódnak és visszakereshetőek a chat üzenetek is, így akik sokszor használják ezt a programot a kommunikációra, azoknak a Hangouts használata egyébként is javallott.

Signal

A Signal egy rendkívül funkcionális és biztonságos csevegő alkalmazás, amelynek fő erőssége a fokozott adatvédelem és a végpontok közötti kiváló titkosítás. Ez azt jelenti, hogy minden egyes üzenet, hang- és videohívás teljes mértékben titkosított, így biztosítva a felhasználók számára a maximális magánéleti védelmet. Az intuitív felület révén a Signal könnyen használható, és az üzenetek, hang- és videohívások elérése mindössze egy kattintást igényel. Az egyszerű navigáció és a felhasználóbarát felület segíti a felhasználókat a gyors és hatékony kommunikációban. Emellett a csoportos üzenetváltás lehetőséget ad a barátokkal és családtagokkal történő gyors és egyszerű kapcsolattartásra.

Az alkalmazás hasznos funkciói közé tartozik az automatikus üzenettörlés, amely lehetőséget biztosít az üzenetek időzített eltávolítására, ezzel növelve a biztonságot és csökkentve az adatvédelmi aggodalmakat.

Az app az open-source (nyílt forráskódú) platformok elveit követi, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők és felhasználók számára is elérhető a kód. Ez növeli a biztonságot és az átláthatóságot, és lehetőséget teremt a folyamatos fejlesztésekre és javításokra.

Telefonon is lehet

Természetesen telefonálni telefonnal a legegyszerűbb és még csak nem is feltétlenül a legdrágább. A legtöbb szolgáltató kínál már teljesen korlátlan díjcsomagokat, így, ha ilyenünk van, akkor azzal Magyarországon belül bármilyen vezetékes vagy mobil telefonszámot felhívhatunk további díj nélkül. Ennek csak annyi hátránya van, hogy itt a videobeszélgetés vagy a csoportos beszélgetés már nem működik.

Ezeken a lehetőségeken kívül is rengeteg olyan app van, amivel cseveghetünk, beszélgethetünk, vagy videohívásokat bonyolíthatunk ismerőseinkkel, rokonainkkal, de a fent felsorolt appok közül valamelyik szinte biztosan megtalálható minden ismerősünk telefonján, így, ha nem tudjuk, milyen felületen keressük őket, ezeken érdemes először próbálkozni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.