Veszélybe sodorhatja Zuckerberg az emberiséget

10 milliárdos, aki sose fejezte be 
  Allen And Company Annual Meeting Brings Business Executives, Media Moguls, And Politicians To Sun Valley, Idaho GettyImageRank1 USA Idaho Sun Valley - Idaho Color Image Photography
SUN VALLEY, IDAHO - JULY 08: CEO of Facebook Mark Zuckerberg walks to lunch following a session at the Allen & Company Sun Valley Conference on July 08, 2021 in Sun Valley, Idaho. After a year hiatus due to the COVID-19 pandemic, the world’s most wealthy and powerful businesspeople from the media, finance, and technology worlds will converge at the Sun Valley Resort for the exclusive week-long conference. Kevin Dietsch/Getty Images/AFP (Photo by Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Megdöbbentek a mesterséges intelligenciás tervein a szakmabeliek.
Vágólapra másolva!

A metaverzumozás után új hobbit talált magának a Meta első embere, Mark Zuckerberg emberi szintű képességeket messze meghaladó mesterséges általános intelligenciát (AGI) kíván készíteni. A nagy projekt érdekében a zsebébe is nyúlt, az „igazi" MI betanításához és működtetéséhez szükséges számítási kapacitás érdekében rendelt 350 ezer darab NVIDIA H100 gyorsítókártyát, olyan 10 milliárd dollár, avagy 3567 milliárd forint értékben.

Beláthatatlan következménnyel járhat Mark Zuckerberg ötlete Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Mindez önmagában is erős, azonban ami meglepte a szakmát, hogy a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI-hoz hasonló szervezetekkel ellentétben Mark Zuckerberg nyílt forráskódúvá, azaz bárki által szabadon elérhetővé tenné a Meta berkein belül fejlesztett mesterséges általános intelligenciát.

Le lehetne tölteni a forráskódját az internetről.

„Rendkívül ijesztő a lehetőség, hogy azelőtt elérhető válhat nyílt forráskódban a mesterséges általános intelligencia, mielőtt kitalálnánk a szabályozásának a részleteit. Rossz kezekben óriási károkat okozhat ez a technológia, már az is felelőtlen, hogy valaki ilyen ötlettel álljon elő" – nyilatkozta a bejelentésre reagálva Dame Wendy Hall, a Southampton Egyetem oktatója és az ENSZ mesterséges intelligenciás tanácsadó testületének tagja.

„Már a jelenlegi MI-modellek nyílt forráskódúvá tételének érdemeiről is komplex és mély vitákat lehetne folytatni, az AGI esetében viszont már arról van szó, hogy ez világmegmentő vagy katasztrofális eredményekkel járhat. Az efféle döntéseket nemzetközi konszenzuson keresztül kell meghozni, nem valamiféle techóriás irodájában" – tette hozzá Andrew Rogoyski, a Surrey Egyetem emberközpontú mesterséges intelligenciával foglalkozó karának egyik vezetője.

A bejelentés új színezetet ad annak, hogy Mark Zuckerberg látszólag máris a világvégére készül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!