Nagy baj van a valódi mesterséges intelligenciával

robor, mesterséges intelligencia, munkahely,
Robot working at computer among people. Maschine typing on keyboard in office. IT team of future. Futuristic worker. Humanoid work at call center. Support job. Selling concept. Technologies.
Vágólapra másolva!
Nem valósulhat meg egy gigantikus áttörés nélkül a technológia.
Vágólapra másolva!

A marketingesek mindig is szerettek a homályos jelentésű mesterséges intelligencia kifejezéssel dobálózni, az elmúlt évben pedig a chatbotos, szöveggenerálós, képkészítős felhasználási területeken keresztül szinte minden nap hallani az MI-ről.

Altman szerint közel van az emberi képességekkel bíró MI, de van egy apró bökkenő vele Forrás: Shutterstock/VesnaArt

Viszont fontos tudni, hogy a ChatGPT és a társai specializált megoldások, a sci-fi művekből ismerős „valódi" mesterséges intelligenciáktól távol állnak, csak annak az építőköve. Az igazinak titulálható technológiára mesterséges általános intelligenciaként (artificial general intelligence, AGI) hivatkoznak az MI-iparban dolgozók.

A ChatGPT és DALL-E rendszereket is fejlesztő OpenAI ügyvezető igazgatója a napokban sokak számára váratlan hírrel szolgált az AGI kapcsán: szerinte a belátható jövőben elérhető közelségbe kerül az emberszintű képességekkel bíró MI, de az óriási számításigénye miatt

felfoghatatlan lesz az áramigénye.

Sam Altman szerint konkrétan olyan sokat fogyasztanak majd a mesterséges általános intelligenciát futtató szerverparkok, hogy áttörést jelentő energiaforrásra van szükség az áramszükségleteik kielégítéséhez..

Reményei szerint a Nap belsejében zajló folyamatokat utánozni próbáló fúziós reaktorok megoldást jelentenek majd a gondra.

Ez bizony kérdéseket vet fel annak kapcsán, hogy a belátható jövőben mennyire kell félnünk az emberiséget kiirtó robotoktól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!