Ellopták a franciák felének személyes adatait

Vágólapra másolva!
Két egészségbiztosítási háttérszolgáltatót is meghackeltek.
Vágólapra másolva!

Franciaország potenciálisan legsúlyosabb adatlopási incidensére derült fény a napokban, a helyi adatvédelmi hatóság szerint január végén a Viamedis és az Almerys rendszereibe is illetéktelenek hatoltak be. Háttérvállalatokról van szó, kiegészítő egészségbiztosítást kínáló cégek fizetési tranzakcióiért felelősek, emiatt pedig a biztosítottak egyes adataival is rendelkeznek.

A tájékoztatás szerint a hackerek 33 millió biztosított és a családtagjaik adataihoz fértek hozzá, a neveik mellett a születési dátumaik, a családi állapotaik, a társadalombiztosítási számaik, továbbá egyéb biztosítási információik kerültek a kezeikbe. 

Orvosi titkok és kapcsolatfelvételi adatok nem szivárogtak ki a cégektől.

A Viamedis szerint a rendszeréhez hozzáféréssel rendelkező egészségügyi dolgozók neveit és jelszavait használták fel az adatlopáshoz a támadók, adathalászattal szerezték meg az információkat, az Almerys nem nem árult el részleteket. A vállalatok már dolgoznak az adatlopásban érintettek értesítésén, megtették a szükséges jogi lépéseket, az adatvédelmi hatóság pedig vizsgálatot indított a felelősségük tisztázása érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!