Ilyen hatással lehet a kormány jogszabály-változtatása a naperőműparkokra

Vágólapra másolva!
Erősödik Magyarország fellépése az energiaválsággal szemben. Nemrégiben az egész energiaszektort felbolygatta a hír, hogy egy friss jogszabályváltozás értelmében a naperőműparkokra vonatkozó külföldi befektetésekre elővásárlási joga lett az államnak. A kormányrendelet hatálya kizárólag a stratégiai társaságokra terjed ki, a háztartási méretű kiserőműnek minősülő naperőművekre nem. Klinghammer Noah Jeromos, az Optimum Solar Zrt. nemzetközi pénzügyi igazgatója elmondta, ez a döntés a jelenlegi energiaválsággal terhelt időkben miért üdvözlendő a hazai gazdaság szempontjából.
Vágólapra másolva!
Optimum Solar Zrt.

Magyarország piacvezető megújuló energiával foglalkozó vállalata, az Optimum Solar Zrt. jelenleg is a Balkán régió legnagyobb naperőművét építi Trebinjében, a beruházás értéke meghaladja az 100 millió eurót. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi igazgatója Klinghammer Noah Jeromos lapunknak beszélt arról, hogy az említett, január 31-én hatályba lépett döntés abszolút nem idegen a szektortól.

„Nemzetközi szinten az Európai Uniós tagállamokban mindenhol kialakítottak ezzel kapcsolatban szabályozást, ez a lépés tehát egyáltalán nem idegen a szektortól. A terület beható ismeretében kijelenthető: a kormány január 31-én hatályba lépett döntése csak erősíteni tudja Magyarország fellépését az energiaválsággal szemben. Hazánk 2023-ra túlteljesítette a napelemes megújuló energiaforrások telepítésére vonatkozó elvárásokat, így szükséges volt meghozni ezeket a döntéseket. Kijelenthető, hogy nem csak a jövő, de már a jelen is a zöld energiáé, azoké, akik gyorsan és észszerűen tudnak átállni. Az pedig, hogy ezek a források az országhatárokon belül maradjanak, minden piaci szereplő közös érdeke” – magyarázta Klinghammer.

Optimum Solar Zrt.

A szakértő szerint ez a döntés a piac árainak alakulására is komoly hatással lesz.

„A jogszabály bevezetésével a stratégiai erőművek tulajdonjoga nem, vagy csak nagyon nehezen kerülhet ki határon túli befektetői kézbe. Ezáltal hazánk egy energiaválság esetén sincs kiszolgáltatva a nagy külföldi szereplőknek. Valamint az árakat ezzel jó esetben lent tudják tartani, legalábbis a külföldi befektetőknek igencsak nehéz dolga lenne egy versenyhelyzetben, ami mindenképp a hazai befektetőknek kedvez” – mondta a szakértő.