Még a szemünket is óvja a Honor Pad 9 gyönyörű kijelzője

HonorPad9, Honor Pad 9, Honor, táblagép, tablet
Honor Pad 9
Fotó: Szász Tamás - Origo
Vágólapra másolva!
Masszív, de kecses készülékház, erős akkumulátor és jó sebesség - mit ér mindez egy állóvíznek számító termékkategóriában? Új tabletet mutatott be a Honor Barcelonában.
Vágólapra másolva!

A Canalys adatai szerint a globális táblagép-eladások csaknem 11%-os visszaesést mutattak 2023 utolsó negyedévében az előző év hasonló időszakához képest. A teljes 2023-as évben pedig összesen 10 százalékkal kevesebb tabletet adtak el a világon, mint 2022-ben. 2020-ban, nyilvánvalóan a világjárvány miatt, volt egy elképesztően erős éve a terméktípusnak, amikor mindenki igyekezett minél több szórakoztató-unaloműző eszközt beszerezni a karanténok idején otthonra, de már a következő évben a 2019-es szintre zuhantak vissza az eredmények. 2020-ban minden bizonnyal olyanok is vásároltak tabletet, akik járvány nélkül nem vettek volna ilyen eszközt, az azt követő évek pedig bebizonyították, hogy a műfaj nem hasonlítható össze az okostelefonokkal: tabletet még a legelvetemültebbek sem cserélgetnek évről-évre, tartós eszköznek szánjuk a háztartásban. Ebben a nehéz piaci környezetben sem adják fel a gyártók, már csak presztízsből sem. Az okostelefonos piaci pozícióit évről évre erősítő Honor is igyekszik alternatívát nyújtani legújabb táblagépével, amit - a korábban megtartott kínai premier után - egy nappal a Mobile World Congress kezdete előtt Barcelonában is bemutattak.

Exkluzív külső, gyönyörű kijelző

A Honor Pad 9 névre keresztelt eszköz karcsú, kifinomult külsőt kapott, a fémtestbe bújtatott tablet 555 gramm és 6,96 mm a vastagsága (nem beleszámítva a hátlapon lévő kamerarészt). Lekerekített élek, 88% képernyő-test arány finomítja még a táblagép kecsességét. A lényeg pedig az előlapon a 12,1 hüvelykes, nagy méretű, 2.5K kijelző, aminek a szemvédő jellegét külön kihangsúlyozza a gyártó, és két TÜV-tanúsítvány is megerősíti ezt. 

HonorPad9, Honor Pad 9, Honor, táblagép, tablet
Fotó: Szász Tamás - Origo

A Circadian Night Display technológia például automatikusan melegebb színekre állítja át a kijelzőt, hatékonyan csökkentve a kék fény mennyiségét az alvásminőség javítása érdekében. Ha a funkció engedélyezve van, napnyugta után automatikusan aktiválódik, és 23:00 órakor éri el a legmelegebb szintet, így segítve a felhasználókat a hosszabb és jobb alvásminőség elérésében. A használat során valóban nem tapasztaltam, hogy különösebben megerőltetné a monitoroktól és kijelzőktől amúgy is fáradt szememet a készülék, de nehéz objektíven megítélni persze, hiszen a szem fáradtsága tényleg mindenkinél más.

A 2560x1600 pixeles felbontást és 1,07 milliárd színt támogató megjelenítőre nem lehet panasz, tiszta, élethű színek segítik a tartalomfogyasztást vagy a játékot. Az élményt a 120Hz-es képfrissítés még tovább javítja, ahogy a készülék ár-érték arányát is. A videók, sorozatok, mozifilmek nézését tehát a kitűnő kijelző, a hangzást pedig nyolc nagy amplitúdójú hangszóró teszi lehetővé, utóbbit érdemes külön kiemelni, mert páratlan hangélményt biztosít. Kettő a készülék alján helyezkedik el, moziszintű hangzást teremtve, az akusztikára tehát nem lehet panasz.

Mi van a motorháztető alatt?

Pár szó a műszaki háttérről: a  Honor Pad 9-et a egy erős középkategóriásnak számító Qualcomm SM6450 Snapdragon 6 Gen 1 chipset hajtja, amely 4 nanométeres eljárással készült. Ez a nyolcmagos processzor négy 2,2 GHz-es órajelű Cortex-A78 magot és négy 1,8 GHz-es órajelű Cortex-A55 magot kombinál. Mindezt 8 GB RAM és 256 GB tárhely egészíti ki. Ez a kombináció zökkenőmentes többfeladatú munkavégzést és hatékony teljesítményt biztosít, akár webböngészésről, videók streameléséről vagy játékról van szó.

HonorPad9, Honor Pad 9, Honor, táblagép, tablet
Fotó: Szász Tamás - Origo

A tablet használata élményszámba megy, az (egyébként sajnos már kissé elavultnak számító) Android 13-ra ráhúzott egyedi kezelőfelület, a MagicOS 7.2 felhasználói felülete jól kiegészíti a tablet képességeit. 

A Honor Pad 9 többablakos funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerre akár négy alkalmazást is használhassanak. Emellett osztott képernyő módot és lebegő ablak módot is kínál, és ezek kiválóan működnek,

csak bírja az agyunk is ezt a fokozott multitaskingot. Egy másik hasznos szoftveres megoldással internetes tartalmakat lehet lementeni a böngészőből egy háromujjas lefelé húzással a kijelzőn a jegyzetek közé. Sok apró hasznos eszköz teheti tehát könnyebbé az életünket, ha megtanuljuk őket tudatosan használni. A hivatalos tájékoztatás szerint csak egy androidos főverzió-frissítést garantál a gyártó, tehát Android 14 tuti lesz rá, de bízom benne, hogy meggondolják magukat, és még egyet kaphat. Biztonsági frissítések három évig biztosan érkeznek a gépre.

HonorPad9, Honor Pad 9, Honor, táblagép, tablet
Fotó: Szász Tamás - Origo

Bár szerintem egyre szűkül az a réteg, aki tablettel jár fotózni, érdemes megemlíteni, hogy a Honor Pad 9 13 megapixeles hátlapi kamerával rendelkezik, f/2.0 rekeszértékkel. Itt is vannak előre beállított módok, a szépítő funkció sem marad el, és a gyártó ígérete szerint mesterséges intelligencia segíti a képalkotás folyamatát. A kamera támogatja a 4K videofelvételt is. Az előlapon a táblagép 8 megapixeles előlapi kamerával van felszerelve, f/2.2 rekeszértékkel, a készülék hosszabbik oldalán. Ez az előlapi kamera tökéletesen alkalmas szelfik készítésére vagy videohívásokban való részvételre a barátokkal és a családdal. Támogatja az FHD videofelvételt is. Vagyis arra, amire gyaníthatóan inkább használnak egy tabletet – videóhívások – tökéletesen megfelel.

Fáradhatatlan akkumulátor és sokrétű csatlakoztathatóság

A hosszú élettartamú akkumulátor elengedhetetlen egy táblagép esetében (is). A Honor Pad 9 nagy, 8300 mAh-s akkumulátorral van felszerelve, amely egész napos energiát biztosít, ha nagyon meghajtjuk a gépet, de 

normál használat mellett jó eséllyel több napot is kibír a tablet,

 persze, ahogy ilyenkor mindig el kell mondani, ez egyénfüggő. A hivatalos adatok szerint akár 11 óra online videostreaminget, 8 óra játékot, 11 óra közösségi média böngészést és 15 óra zenei streaminget is támogat a tablet. Emellett támogatja a 35 W-os vezetékes töltést, így gyors és kényelmes töltés is elérhető lehet, de ehhez viszont külön vásárolni kell adaptert, a dobozban a tableten kívül csak egy USB-C kábel van sajnos.

Ami a csatlakoztathatóságot illeti, a Honor Pad 9 támogatja a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac szabványt, így a gyors és stabil internetkapcsolat érdekében 2,4 GHz-es és 5 GHz-es hálózatokhoz is csatlakozhatunk. A táblagép Bluetooth 5.1 funkcióval is rendelkezik, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli csatlakozást más eszközökhöz, például fejhallgatóhoz vagy hangszórókhoz a zökkenőmentes hangélmény érdekében. Sajnos nincs GPS-támogatás, így nem ez lesz a fő navigációs és médiaeszközünk a kocsiban, maximum egy hordozható 4G/LTE routerrel kiegészítve.

HonorPad9, Honor Pad 9, Honor, táblagép, tablet
Fotó: Szász Tamás - Origo

Nem hálás feladat ítéletet mondani egy tablet esetében. A kategória él, de egyelőre semelyik gyártó nem tud igazán mit kezdeni, az Apple egyeduralkodó, a Samsung fele akkora piaci részesedéssel ezüstérmes, ez a 2023-as eladásoknak csaknem a 60 százaléka hozzájuk köthető. Igazán innovatív megoldásokkal nem tudnak vagy akarnak előrukkolni a gyártók, minden extrát és izgalmat az okostelefonjaikba tesznek – így van ezzel a Honor is. Ezzel együtt a Honor Pad 9 megfontolásra érdemes alternatíva lehet, ha éppen most vált aktuálissá egy új tablet beszerzése.. Február 26-án, hétfőn kerül kereskedelmi forgalomba 144990 forintos áron, de az első három hétben 15 ezer forintos kedvezményt kapnak az előrendelők. Ár-érték arányban ezzel jó pozícióban találja magát a Pad 9, főleg, ha a nagy öregek áraival vetjük össze.