Ráfáznak az európai iPhone-tulajok

Vágólapra másolva!
Hasznos funkciót veszítenek el a március eleji szoftverfrissítéstől.
Vágólapra másolva!

Óriási változásokat hoznak majd az iPhone-ra és az iPadre a várhatóan március elején befutó iOS 17.4 és iPadOS 17.4 frissítések. A digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) miatt ezektől a verzióktól kezdve például telepíthetőek lesznek rájuk alternatív programboltok, továbbá bármely pénzügyi app lehetőséget adhat az NFC-s mobilfizetésre.

Sajnos a jelenlegi információk alapján ezzel párhuzamosan egy hasznos funkciót is letilt az Apple, nem lehet majd többé progresszív webappokként (PWA) kitűzni a webhelyeket a készülékek appindító felületeire. A progresszív webappok alapvetően internetes linkek, de az ikonjukra koppintva egy címsávot és navigációs gombokat nem mutató böngészőben nyílnak meg az oldalak, olyan hatást keltve, mintha a készüléken futó mobilappok lennének.

A funkció már az iOS 17.4 első bétájából is hiányzott, a tesztelők hibának vélték a helyzetet, de a második béta befutását követően már értesítést jelenít meg a korábban kitűzött PWA-k esetében az iOS, hogy az ikonjaikra koppintva azok mostantól az alapértelmezettnek beállított böngészőben nyílnak meg.

A webhelyek továbbra is kitűzhetőek az eszközök appindító felületeire, de csak szimpla internetes hivatkozásokként működnek, nem progresszív webappoként.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta a helyzetet, csak feltételezések vannak arról, hogy miféle jogi aggályt feltételezve távolította el a hasznos és kényelmes funkciót az Apple.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!