Újabb bicskanyitogató csalás terjed a Facebookon

temető sírkő cemetery
Fotó: Linda Gerbec / Unsplash
Vágólapra másolva!
Temetéseken való távoli részvételt ígérve próbálnak kártyaadatokat lopni a bűnözők.
Vágólapra másolva!

Mostanra jó eséllyel többen is találkoztak a Facebookon terjedő halálhíres csalással, ennek során az ismerősök feltört fiókjaiba belépett elkövetők olyan bejegyzéseket tesznek közzé, miszerint meghalt egy barát vagy hozzátartozó. A csali posztjukra kattintók egy hamis facebookos belépési oldalon találják magukat, amely megpróbálja ellopni a felhasználói nevüket és a jelszavukat.

A kreatív csalók most egy tematikusan hasonló, ám eddig nem látott trükkel kezdtek támadni: hamis profilokon keresztül temetkezési vállalatok valódi bejelentéseit osztják meg a Facebookon, majd megpróbálják rávenni az elhunytak ismerőseit, hogy vegyenek részt internetes közvetítésen keresztül a temetésükön.

A csalók linkjére kattintva egy adathalász weboldal töltődik be, amely kártyaadatokat követel a szertartáson való távoli részvételért.

Nem világos, hogy milyen sors vár az áldozatoktól kicsalt kártyaadatokra, de az efféle esetekben jellemzően sötét webes piactereken kötnek ki, más bűnözők vásárolják meg azokat az interneten történő illetéktelen fizetés céljából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!