Elon Musk beperelte a ChatGPT fejlesztőjét

Vágólapra másolva!
A milliárdos az OpenAI társalapítója volt, de szerinte elárulták a forradalmat a vezetők.
Vágólapra másolva!

Viszonylag kevéssé ismert tény, hogy Elon Musk társalapítója volt a generatív mesterséges intelligencia terén az elmúlt években gigantikus áttöréseket elért OpenAI-nak. A ChatGPT chatbotról, a DALL-E képgenerátorról, továbbá újabban a Sora videókészítő eszközről ismert szervezet 2015-ben jött létre, az alapító okiratba foglalt célja pedig az volt, hogy nonprofit működés és a technológiáinak nyílt forráskódúvá tétele mellett szolgálja az emberiséget.

Elon Musk most pert indított az OpenAI, Sam Altman ügyvezető igazgató, továbbá Greg Brockman elnök ellen, mert úgy gondolja, hogy a társai megsértették az alapítás során aláírt szerződést. Musk szerint az OpenAI nem hajlandó nyilvánosságra hozni a legújabb és legjobb GPT-4 nagy nyelvi modelljének forráskódját, így az „de facto a Microsoft által birtokolt algoritmus” lett, emögött pedig a hangoztatott biztonsági megfontolások helyett pusztán pénzügyi érdekek állnak.

Azt kívánja elérni a pereskedéssel, hogy az OpenAI térjen vissza az eredeti és szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez, tegye nyilvánosan elérhetővé az algoritmusait. 

Musk időközben maga is hasonló technológia fejlesztésébe kezdett, a korábban Twitternek hívott X közösségi hálózatán nemrég vált elérhetővé egy új generációs chatbot, bár egyelőre nem működik túl jól a Grok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!