Kipróbáltuk azt a furcsa okostévét, amire semmi más nem hasonlít a piacon

Samsung The Serif, okostévé
Samsung The Serif, okostévé. Megáll a saját lábain is.
Vágólapra másolva!
Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de az tény, hogy a Samsung The Serif egy igazán egyedi tévé.
Vágólapra másolva!

Mindez ma már talán hihetetlenül hangzik, de bizony évtizedekkel ezelőtt szinte minden tv egyedi külsővel bírt. Nem az volt, mint manapság, amikor alig-alig van különbség a legtöbb készülék megjelenése között. A hősi időket idézi meg a The Serif elnevezésű televízió, amelynek megalkotása során az egyik fő szempont az volt, hogy a készülék ne hasonlítson semmilyen más modellre, és azonnal felismerhető legyen.

Samsung The Serif, okostévé
Samsung The Serif, okostévé. Megáll egy komódon lábak nélkül is

Ennek érdekében a Samsung, mint a projekt mögött álló cég megbízott egy külsős formatervező céget, a Bouroullec testvérpár által működtetett stúdiót, hogy segítsenek a terv megvalósításában. A meglátásuk az volt, hogy egy külsős csapatnak lehetnek olyan meglátásaik, amelyre ők nem is gondolnának, és mint később kiderült, maximálisan igazuk lett. 
Ronan és Erwan Bouroullec teljesen új irányból közelítettek a televízió külsejének kialakításához, mint amit korábban megszokhattunk. Az egyik céljuk az volt, hogy ne hasonlítson semmi másra, a másik pedig, hogy egy olyan készüléket alkossanak meg, amelyet a gazdái a korábbi megkötésektől mentesen helyezhessenek el a szobában.

Ez utóbbi eléréséhez kulcsfontosságú volt, hogy elengedjék a hagyományos tartóelemeket, ami azt jelenteti, hogy a terméknek önmagában is meg kell állnia. Keresték-keresték a megoldást, és végül a legenda szerint kikötöttek a Serif nevű betűtípus nyomtatott I betűjénél, amely alul és felül is szokatlanul vaskos. Mások szerint egyébként az igazi inspirációt az ókori oszlopok jelentették, de az első verzió tényleg jobban hangzik.

Samsung The Serif, okostévé
Oldalról egy nagy I betűre hasonlít

Tehát a televízió ennek köszönhetően oldalról nézve erre a betűre hasonlít, és innen kapta a nevét is. A készülékház alul elég széles ahhoz, hogy stabilan megtartsa a televíziót, így az nem billeg, nem akar felborulni. A tetejére pedig lehet mindenféle apróságot pakolni, tehát például kisebb fényképeket vagy tárgyakat. Ennek köszönhetően pedig tényleg szervesen integrálható egy szoba belső terébe. Egyébként jár mellé négy hosszú láb is, így akár azokra is felállítható, ha valakinek úgy jobban tetszik. 

Jóképű, jó hangú

Ezt a tévét egy alapvetően magasabb kategóriás eszköznek szánták, így nem meglepő módon arra is odafigyeltek, hogy a képe és hangja is jobb legyen a megszokottnál. Ez utóbbi érdekében, az átlagosnál több, egészen pontosan négy darab 10 wattos maximális kimeneti teljesítményt produkáló középutas hangszórót szereltek bele. Ezek hangereje kellően nagy, a tisztasággal sincsen probléma, viszont a mélynyomó hiányából fakadóan a basszusok hiányoznak. Emiatt pedig a filmszínházakban tapasztalt élményt meg sem tudja közelíteni. Úgyhogy emiatt mi gyorsan rá is dugtuk a saját házimozi rendszerre, az sokat dobott rajta. 

A televízió QLED képernyőt kapott, ami a hagyományos LCD-nél lényegesen fejlettebb technológia. Ennél a varázslat az úgynevezett kvantumkristályokban vagy kvantumpontokban rejlik, amelyek ragyogóbbá teszik a színeket, növelik a fényerőt és a kontrasztot. A legjobb az egészben, hogy mindez nem csak a szavak, a kommunikáció szintjén működik, hanem a valóságban is. A látvány ugyanis tényleg jobb a megszokottnál.  A készülék természetesen 4K-s, azaz a kiváló részletesség biztosított.

Az pedig a hab a tortán, hogy a legtöbb mai televíziótól eltérően a képernyő matt, azaz nem csillog, nem tükröződik!

Miután rádugjuk a PlayStationt azt tapasztaltuk, hogy a késleltetése igen alacsony, gyakorlatilag észrevehetetlen, és a mozgások folyamatosságára sem lehet panasz, így a tv gamingnél is megállja a helyét.

Smart tv

A Samsung úttörője volt az okostévé mozgalomnak, és a The Serif is egy ilyen készülék. Azaz nem kell rádugni semmit, mégis lehet nézni az internetről érkező videókat, filmeket és sorozatokat vagy sport közvetítéseket is akár. A Netflixet, a YouTube-ot vagy a FIFA hivatalos csatornáját azonnal meg lehet nyitni, és máris lehet böngészni a gigantikus mennyiségű online streamelhető tartalom között. A rendszer igen jól működik, könnyű rajta eligazodni, nem igényel semmilyen speciális tudást. Emellett akadnak még másfajta applikációk is, így például időjárás előrejelzés vagy receptes könyv, ám ennek sok értelmét nem nagyon láttuk.

Samsung The Serif, okostévé
Webböngésző is van benne

Ezekre jobb az okostelefont használni, és ugyanez elmondható a böngészésre is, hiszen a tévén a weboldalak is behozhatóak, azonban a böngészés a távvezérlővel annyira nehézkes, hogy ez a funkció amellett, hogy van, ha nagyon kell, valószínűleg soha nem lesz a gyakran használtak közt a tévén.

A Samsung The Serif egy jó tv!

A Samsung The Serif nem csak egyedi, hanem egyben egy remek televízió is. Nem egy szokványos darab, ez az árán is látszik, hiszen valamivel többe kerül, mint a hagyományos társai. Nálunk az 55"-os készülék járt, aminek az ára 380 900Ft, ami tényleg nem a legolcsóbb, de szerintünk aki szereti a különlegességeket és igényli a jó képminőséget, az nem nagyon hibázhat vele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!