Komoly kibertámadás érte az óriáscéget, még nem tudni, mekkora a kár

hacker programozás kódolás coding
A hackerek csak az adandó alkalomra várnak, hogy kihasználhassák a hibákat. Egy erős jelszó távol tarthatja őket.
Fotó: KeepCoding / Unsplash
Vágólapra másolva!
A múlt hét végén a japán Fujitsu technológiai óriásvállalat arról számolt be, hogy kibertámadás érte, amelynek során érzékeny személyes és ügyféladatokat loptak el.
Vágólapra másolva!

 

A Fujitsu weboldalán közzétett (és japánból gépi fordításban megjelent) sajtóközleményben a vállalat közölte, hogy „több munkahelyi számítógépen" rosszindulatú programot észlelt, ami arra kényszerítette a szervezetet, hogy lekapcsolja a veszélyeztetett végpontokat.

Egy belső vizsgálatot követően a vállalat felfedezte, hogy „személyes és ügyféladatokat tartalmazó fájlokhoz is hozzáférhettek".

Nincs bizonyíték a visszaélésre

Sajnos a Fujitsu közleménye rövid volt, és nélkülözte a kulcsfontosságú információkat. A vállalat egyelőre nem közölte, hogy milyen fájlokat vittek el, így nincs arra utaló jel, hogy azok között fizetési adatok, telefonszámok, társadalombiztosítási számok vagy más érzékeny információk is szerepelnek, amelyeket személyazonosság-lopáshoz és hasonló csalásokhoz használhatnak fel.

Bár a Fujitsu jelezte, hogy „személyes és ügyfél" adatokat is elvittek, nem erősítették meg, hogy a fájlok a (jelenlegi vagy volt) alkalmazottakhoz, üzleti partnerekhez vagy valaki teljesen máshoz tartoznak-e. Arról sincs információ, hogy pontosan hány embert érintett a jogsértés.

A vállalat még azt sem árulta el, hogy zsarolóprogram-támadásról vagy egyszerű adatrablásról van-e szó, illetve hogy kik voltak az elkövetők. A ransomware csoportok általában fizetséget követelnek az adatok titokban tartásáért cserébe, így lehetséges, hogy a támadók milliókat kérnek kriptovalutában.  

Azt megerősítették, hogy a Fujitsu jelentette az incidenst a Személyes Információvédelmi Bizottságnak (japán adatvédelmi hatóság), és vizsgálja, hogy az adatok felbukkantak-e valahol a (sötét) weben. Egyelőre nincs bizonyíték az adatokkal való visszaélésre, erősítette meg a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!