Óriási szenzáció történt a VR-headsetek piacán

Vágólapra másolva!
Bajban van az Apple, mától bármely gyártó használhatja a Meta Quest szoftverét a saját headsetein.
Vágólapra másolva!

Néhány hónappal ezelőtt a Microsoft bejelentette a Windows 10-ben debütált Mixed Reality keretrendszerének nyugdíjazását. Ezzel úgy tűnt, hogy pár kisebb jelentőségű szereplő esetleges túlélése ellenére csak az Oculust felvásárolt Meta és az Apple maradhatnak talpon a virtuális valóság headsetek piacán, ezek a vállalatok lesznek képesek dominálni azt.

meta quest 3 vr ar virtuális valóság headset
A legtöbb fogyasztó számára egészen a közelmúltig nem volt világos, hogy a Meta Quest headsetek körülbelül ugyanúgy használhatóak, mint az Apple Vision Pro
Fotó: Meta

Most hirtelen nagyot változott a helyzet, Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Meta kész bármely érdeklődő gyártópartner számára licencelni a Quest headsetein futó szoftvert, ezzel együtt pedig átnevezi azt Horizon OS névre. 

Első körben az ASUS és a Lenovo dobnak majd piacra Horizon OS-t futtató fejsisakokat, az előbbi gamereknek szántat készít a Republic of Gamers almárkája alatt, az utóbbi pedig produktivitási, oktatási és szórakoztatási célokra szánt modellel kíván előállni. Nem tudni, hogy mikor és mennyiért kerülnek majd piacra a termékeik.

Emellett együttműködésre lép a Meta és a Microsoft, hamarosan olyan különleges kiadást dobnak piacra a Meta Quest 3 headsetből, amely gyárilag Xbox kontrollerrel, továbbá Xbox Game Pass előfizetéssel és Xbox felhős játékfuttatási szolgáltatással érkezik.

A Horizon OS elérhetővé tételével a Meta súlyos csapást mérhet az Apple-re, hiszen más gyártókkal szövetkezve így már képes lehet minden lehetséges árponton és felhasználási területen támadást indítani a virtuális valóságos és kiterjesztett valóságos piacokon.

A partnerek gondoskodnak a hardverekről és az extra hírverés csapásáról, a Meta pedig kiforrott szoftveres és szolgáltatási ökoszisztémát ad a headseteikre.

Jelen pillanatban az Apple még a virtuális valóságos és kiterjesztett valóságos ambícióinak a kezdetén jár, a 3500 dolláros Vision Pro headsete csak technikai demonstráció és szárnypróbálgatás, amellyel az ára miatt nem lehet széles közönséget elérni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!