Tízezrek szabadulhatnak meg könnyedén a régi kütyüiktől

elektronikai hulladék mobil javítás újrahasznosítás recycling repair e-waste
Fotó: Clint Bustrillos / Unsplash
Vágólapra másolva!
Egy hónapon át leadhatóak az egyik ismert áruházlánc üzleteiben.
Vágólapra másolva!

A Föld napja alkalmából az Auchan Magyarország ismét csatlakozik a KÖVET Egyesület, a Jane Goodall Intézet, a Védegylet Egyesület és az Afrikáért Alapítvány „Passzold Vissza, Tesó!” elnevezésű mobiltelefon-visszagyűjtő kampányához. Egy hónapon át, azaz 2024. május 22-ig le lehet adni az összes Auchan áruházban a feleslegessé vált mobilokat és egyéb elektronikai eszközöket, töltőket, kábeleket újrahasznosításra.

Az Auchan már hosszú évek óta jelentős piacformáló lépéseket tesz a fenntarthatóságért és a körforgásos gazdaságért. A Passzold Vissza, Tesó! kampányhoz való csatlakozással a lakosság birtokában felhalmozódott, kisméretű elektronikai hulladék mennyiségét szeretné csökkenteni. Tavaly élen járt a visszagyűjtésben, összesen 1510 darab elektronikai eszközt adtak le a boltjaiban, többek között tableteket, fülhallgatókat, akkumulátorokat, pendrive-okat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a használaton kívüli elektronikai eszközöket az emberek hosszú évekig őrzik, aztán egyszer csak kidobják őket a kukába, pedig veszélyes hulladéknak számítanak. 

Olyannyira, hogy az elavult mobilkészülékek a világ összes veszélyes hulladékának mintegy kétharmadát teszik ki, pedig ezekből 17-féle fémet lehet visszanyerni, többek között nemesfémeket, amelyeknek a bányászata a legkevésbé sem környezetkímélő, és a használt eszközök újrahasznosításával ezt a környezetkárosító hatást lehet mérsékelni.

A mostani kampány keretében régi nyomógombos vagy okos mobilkészülékeken kívül feleslegesen álló tableteket, akkumulátorokat, fülhallgatókat, kábeleket, régi GPS eszközöket, töltőket, egyéb elektronikai eszközöket is várnak 2024. május 22-ig az Auchan áruházakban kihelyezett gyűjtődobozokba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!