Vigyázzon, mert így elveszítheti az összes jelszavát!

mobilozás mobil okostelefon videóhívás videochat szelfi selfie utazás pályaudvar búcsúzás
Fotó: Look Studio / Unsplash
Vágólapra másolva!
Egy rossz koppintás és visszaállíthatatlanul törlődnek az adatok. A Google dolgozik a probléma megoldásán.
Vágólapra másolva!

Az internetezők többsége számára jó eséllyel ismerős a Böngészési adatok törlése ablak a Google Chrome-ban, ezen keresztül meg lehet szabadulni a böngészőben található információktól, a mobilos és a számítógépes kiadásokban is elérhető a lehetőség.

A felületet behozva és a Speciális fülre átváltva a felhasználók tételenként kiválaszthatják, hogy milyen típusú adatokat kívánnak törölni, a többség jó eséllyel csak a böngészési előzményektől, a sütiktől, továbbá a gyorsítótárban lévő adatoktól kíván megszabadulni. Viszont aki szeretné, az akár az összes mentett jelszavát is visszaállíthatatlanul törölheti. Az utóbbi opció gyárilag nincs bejelölve, de ha valaki egyszer bepipálja, akkor a Chrome megjegyzi ezt, és az adattörlő felület jövőbeli behozásakor továbbra is ki lesz jelölve.

Ebből komoly baj támadhat, a napokban nagy visszhangot kapott egy mobilozó beszámolója, miszerint véletlenül törölte az összes jelszót a böngészőből, ráadásul mivel be volt jelentkezve a Google-fiókjába, így az online felhasználói fiókjából is eltűntek a belépési információk.

A Google ügyfélszolgálata nem tudott segíteni rajta, mindenhonnan véglegesen törlődött az összes mentett jelszava.

Egyéni szerencséjére korábban más jelszókezelő szolgáltatásokat is használt, így legalább a belépési adatainak egy részét sikerült végül visszaszereznie.

Az adatok jellege miatt bajba került felhasználó nem érti, hogy a Chrome miért nem kért legalább egy megerősítést a jelszavak törlése előtt, ami jogos felvetésnek tűnik. A beszámolójára válaszul a Chrome egyik fejlesztője hibajegyet nyitott a Chromium böngészőmotor hibakövető rendszerében, mostanra pedig az a döntés született a fejlesztők részéről az ügyben, hogy ki fogják venni a Böngészési adatok törlése felületről a jelszavak törlésének lehetőségét.

A jövőben csak máshol, sokkal szándékosabb módon lehet majd törölni egy füst alatt az összes mentett jelszót.

Addig is jobban járnak a Chrome-ot használók, ha óvatos kattintgatnak vagy koppintgatnak a Böngészési adatok törlése felületen, nehogy pórul járjanak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!