Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A Google hangfelismerő rendszere titokban rögzíti a hangunkat

google android okostelefon mobil smartphone google hangfelismerő rendszere
Fotó: Adrien / Unsplash
Vágólapra másolva!
Felhasználók milliói nem is tudnak róla, hogy a Google rögzíti a hangjukat, amikor a keresést, vagy a Térképet használják hangos utasításokkal. Ez nem szép dolog, de szerencsére egyszerűen kikapcsolható a Google felületén.
Vágólapra másolva!

A Google továbbra is a legnépszerűbb módja a webes keresésnek, de a népszerű platform felhasználói talán nincsenek tisztában azzal, hogy a színfalak mögött milyen dolgok zajlanak. A Google a saját állítása szerint „a szolgáltatásának javítása érdekében” hangfelvételeket készít, sőt, néhány hangot el is ment, amikor a felhasználók interakcióba lépnek a keresővel, az asszisztenssel és a sokat használt Térképek szolgáltatással.

Google hangfelismerő kikapcsolás
Errefelé kell kutatni a Google rendszerében.

„Amikor ön a Google szolgáltatásaihoz beszél, a Google a hangfelismerő technológiáit használja a hang feldolgozásához és a válaszadáshoz" - áll a Google feltételeiben. „A Google az e beállítás által elmentett hangot a hangfelismerő technológiáinak és az azokat használó Google-szolgáltatások, például a Google Assistant fejlesztéséhez és javításához használja fel".

Bár a privát beszélgetéseket állítólag soha nem rögzítik vagy elemzik, a Google megerősítette, hogy van egy külön csapata, amely a mentett hangrészleteket hallgatja meg, amelyeket aztán a hangalapú keresés javítására használnak fel.

Egyes hangtechnológiai fejlesztések esetében az e beállítás bekapcsolt állapotában elmentett hangmintákat képzett ellenőrök elemzik, akik meghallgatják, átírják és megjegyzésekkel látják el, hogy a Google szolgáltatásai jobban tudják értelmezni a hangot.

- erősítette meg a Google.

A Google hangfelismerő rendszere kikapcsolható

A telefonon vezetés közben útbaigazítást kérni és az okos hangszóróval csevegni egyértelműen hasznos, ha épp nem tudjuk használni a kezünket, de ha nem tetszik a gondolat, hogy a Google lehallgat minket, akkor nagyon egyszerűen kikapcsolhatjuk ezt a funkciót.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy a telefonon a Google alkalmazásban a képernyő felső sarkában a fiók ikonra koppintunk. Itt a Google-fiók kezelése lehetőségre, majd az Adatok és adatvédelem-re kell koppintanunk. Ezután görgessünk lefelé az Internetes- és alkalmazástevékenységhez, és vegyük ki a pipát a „Tartalmazza a hangtevékenységeket is” négyzetből!

Google hangfelismerő kikapcsolás
Ott lent azt a kis nézetet kell törölni.

Ha kikapcsoljuk ezt a hang- és hangtevékenység beállítást, a Google a továbbiakban nem fogja a szerverein tárolni a hangfelvételeket az Internetes- és alkalmazástevékenységgel együtt, amikor a Google keresővel, az Asszisztenssel és a Térképekkel lépünk kapcsolatba. Érdemes azt is megjegyezni, hogy ha ez a beállítás ki van kapcsolva, a Google nem fogja használni a korábban esetleg már elmentett hangot az olyan hangtechnológiák fejlesztéséhez, mint a Voice Match.
A legtöbb ember számára persze ez az egész hangrögzítéses mizéria valószínűleg nem fog sok fejtörést okozni, de ez egy praktikus tipp lehet azoknak, akik tényleg minden adatukat szeretnék teljesen elzárni a multik elől, beleértve a hangjukat is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről