Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Megszűnik az iFixit és a Samsung partnersége

elektronikai hulladék mobil javítás újrahasznosítás recycling repair e-waste
Fotó: Clint Bustrillos / Unsplash
Vágólapra másolva!
Gazdaságilag értelmetlen volt a független javításos program.
Vágólapra másolva!

Másfél évvel ezelőtt az Apple után szabadon a Samsung is bejelentette, hogy megkezdi a Galaxy mobilok és táblagépek házilagos javítási programját az Egyesült Államokban. A vállalat az iFixit céggel partnerségben kezdte árulni a magánszemélyek és a független szervizek számára az alkatrészeket, ám a komponensek árai miatt már az első pillanattól fogva kétségesnek tűnt, hogy gazdaságilag van-e értelme a kezdeményezésen keresztüli eszközjavításnak.

Az iFixit most bejelentette a partnerség megszüntetését, júniustól nem fog többé alkatrészeket árulni a Galaxy termékek javításához. Közleményében a vállalkozás kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Samsung mennyire gondolja komolyan az eszközei házi és független szervizelését, egyszerűen nem eléggé javíthatóak a termékei.

„Nem voltunk képesek olyan mennyiségben és árakon alkatrészeket juttatni a javítóműhelyeknek, amely számukra üzletileg működőképes lett volna. Olyan drágák voltak az alkatrészek, hogy számos ügyfél a javítás helyett inkább a készülékének lecserélése mellett döntött. (…) Frusztráló módon a Samsung Galaxy eszközök dizájnja rendkívül összeragasztott jellegű maradt, így például kénytelenek voltunk gyárilag összeragasztott kijelző és akku csomagot árulni, ami óriási mértékben növelte a javítási költséget” – állítja az iFixit.

Ami ennél is meglepőbb, hogy a partnerség keretében az iFixitet szerződésben kötelezte a Samsung, hogy a független szervizeknek negyedévente legfeljebb hét eredeti pótalkatrészt adhat el.

A gyártó Európában is rendelkezik független javítóknak szánt, hazánkból is elérhető  pótalkatrész-rendelési programmal. Ezt nem érinti a partnerség felmondása, az iFixitnek nincs köze hozzá.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről