Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Régi PC-ken is működhet a Windows 11 orwelli funkciója

windows 11 microsoft laptop notebook számítógép
Fotó: Windows / Unsplash
Vágólapra másolva!
Neurális gyorsító nélküli számítógépen is működésre bírták a Recallt.
Vágólapra másolva!

A napokban debütált a Windows 11 idén ősszel befutó 24H2 főverziójának talán leglátványosabb, de jelentős ellenérzéseket kiváltott funkciója. A Recall folyamatosan képernyőképeket készít a PC használata során, majd a felhasználók egy idővonalszerű felületen olyan három hónapra visszamenően vissza lehet tudják nézni, hogy mikor és mit tettek éppen, szöveges keresést is végezhetnek a rögzített adatok alapján.

A Microsoft szerint a Recall csak olyan számítógépeken lesz elérhető, amelyek rendelkeznek minimum 40 TOPS sebességű, mesterséges intelligenciás számítások elvégzésére specializált gyorsítóval (NPU), plusz a 16 GB memória is követelmény. Ezek miatt egyelőre csak a következő hetekben és hónapokban piacra kerülő, Qualcomm Snapdragon X Elite vagy Snapdragon X Plus chipes laptopokon lesz elérhető a kérdéses hasznosságú újítás.

Viszont ez nem jelenti azt, hogy teljességgel lehetetlen volna akár NPU nélküli processzorokon is futtatni a Recallt, a windowsos buherátor Albacore némi trükközéssel működésre bírta egy Qualcomm Snapdragon 7cx rendszerlapkás és 4GB memóriával szerelt konfiguráción.

Állítása szerint látszólag látszólag jól működik rajta a Recall, ráadásul a sebessége is elfogadható, ami váratlan fejlemény a hivatalos minimum követelmények fényében.

Albacore szerint Intel vagy AMD processzoros számítógépeken jelen pillanatban nem aktiválható buherálással a Recall, ugyanis az általa használt gépi modell binárisa csak ARM architektúrára fordított formában érhető el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről