Hamis meztelen képek keringenek Taylor Swiftről

Taylor Swift, A legjobban kereső zenészek 2018
6. Taylor Swift ($80 million)
Vágólapra másolva!
Nagyon nehezen állítja meg a terjedésüket az X közösségi oldal.
Vágólapra másolva!

Manapság bárkiről elérhetővé válhatnak mesterséges intelligenciával generált, hamisított meztelen képek, ráadásul a gépi tanulásos technológiák elképesztő tempójú fejlődésének köszönhetően ezekről a többség gyakran meg nem mondaná, hogy nem valódiak. Az elmúlt hónapokban több alkalommal még iskolás lányokról is készítettek ilyeneket a diáktársaik, emiatt itt-ott már felmerült, hogy ideje törvényt hozni a hamisítványok terjesztőinek büntethetősége érdekében.

A lehetetlen határát súrolhatja az elkövetőkkel szembeni fellépés Forrás: AFP/Lisa O'connor

Az előre borítékolhatónak megfelelően a zeneipar jelenlegi egyik legnagyobb sztárjának számító Taylor Swift sem kerülte el, hogy hamisított meztelen képek készüljenek és terjedjenek róla. A hírek szerint ezek már hónapok óta keringenek az internet különféle bugyraiban, de csak most fedezte fel azokat a széles közönség, a közismert közösségi oldalakon is elkezdték megosztogatni a hamisítványokat.

Sajnos nem mindegyik szolgáltatás képes kezelni a helyzetet, az elmúlt két napban gigantikus botrány alakult ki a korábban Twitternek hívott X-en, a közösségi oldal moderációs csapata csak rendkívül lassan volt képes törölni a Taylor Swiftről készült hamis képeket.

Az egyik kópia 17 órán keresztül volt elérhető, ezen idő alatt 45 millió megtekintést ért el.

Az énekesnő feldühödött rajongói tábora az X lassúsága miatt hashtages spameléssel próbálta elásni a keresési találatokban a képeket, azonban nem jártak teljes sikerrel, egyes megosztók a címkéiket ellenük fordítva mégis képesek volt betenni a hamisítványokat a találatokba.

Hírünk írásáig Taylor Swift nem reagált a helyzetre, de nem lenne meglepő, ha jogi lépést fontolgatna a képmásával való visszaélés miatt. Viszont nagy kérdés, hogy realisztikusan egyáltalán kit képes vagy lenne érdemes perelnie, a hamisított képeket eredetileg terjeszteni kezdett illető identitásának kiderítése lehetetlen feladatnak bizonyulhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!