Rekordot döntött az Apple Amerikában

Vágólapra másolva!
Az amerkai számítógép-eladások sem túl rózsásak, de a nem túl kedvező viszonyok ellenére az Apple előre tudott törni: minden korábbinál nagyobb részesedéssel bír a PC-piacon.
Vágólapra másolva!

Az IDC statisztikái szerint 2010 harmadik negyedévében az Apple 1,99 millió darab Mac számítógépet értékesített, ami az időszak alatt összesen eladott 18,9 millió darab PC 10,6 százalékát jelenti. Ilyen magas még sohasem volt a Macintoshok részesedése Amerikában.

Ugyanakkor ezzel a részesedéssel az Apple még mindig jócskán elmarad az eladások 24,3 százalékát magáénak tudó Hewlett-Packardtól, illetve a gépek 23,1 százalékát eladó Delltől. Az amerikai PC-piac egyébként továbbra sem áll túl jól, a tavalyi év azonos időszakához képest mindössze 3,8 százalékkal emelkedtek az eladásai, noha a korábbi prognózisok 11 százalékos gyarapodást jósoltak.

Az IDC elemzője, David Daoud a CNetnek úgy nyilatkozott, valószínűleg az Apple iPad táblagépének köszönheti a gyarapodó eladásokat. Ez, úgy tűnik, az iPodhoz hasonlóan vevőcsalogatóként funkcionál: aki megveszi, később teljes értékű számítógépet is az Apple-től vásárol hozzá.

Világszinten továbbra is a HP a piacvezető az IDC szerint 17,7 százalékos részesedéssel, a második helyen az Acer áll 13 százalékkal, a Dell a harmadik helyre esett vissza 12,5 százalékkal. A negyedik és ötödik helyet a Lenovo és az Asus birtokolja, cégeik a számítógépek 10,3 és 5,4 százalékát értékesítették a harmadik negyedévben.