„Programozd a jövőd!” – Találkozzunk az Educatio-n!

Vágólapra másolva!
Ismerd meg a „Programozd a jövőd!” projektet az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, mely segít az informatika világában való eligazodásban. A szakmai előadások mellett bemutatkozik az Utazólabor, és részt vehetsz különböző foglalkozásokon is, melyek közelebb hoznak az informatika világához.
Vágólapra másolva!

A tavalyi online lezajlott szakkiállítás után, idén január 13-15. között újra a Hungexpo területén kerül megrendezésre az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amely választ ad a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre, és segít összekapcsolni az egyes szereplőket a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. A szervezők számos olyan programmal készülnek, amelyek segítséget nyújtanak a hallgatóknak a jövőtervezés és szakmai felkészülés szempontjából, ilyen a „Programozd a jövőd!” projekt kitelepülése, és előadásai.

A projekt olyan komplex standdal várja a felsőoktatásra jelentkező fiatalokat és érdeklődőket, amely az informatikai képzések számos területére nyújtanak betekintést, emellett Urbán Anikó az Infotárs Egyesület tagjának moderálásával egy kerekasztal beszélgetés során járják körbe Az IT a jövőd! – Tanulj informatikát egyetemen témakörét. A résztvevők: Dömötör Albert (a Programozd a jövőd! projekt arca), Lex Tamás (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, Alkalmazásfejlesztési Iroda), Krén Enikő (Corvinus Egyetem).

Forrás: unsplash.com

Bemutatkozik az Utazólabor

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon ismerhetik meg a látogatók azt az innovatív Utazólabort, amely high tech eszközökkel felszerelve mutatja be a különböző foglalkozásokat a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek. Célja, hogy a tudománynak és a készségfejlesztésnek ne lehessen fizikai akadálya, és bárkihez eljuthasson az ország számos pontján. Az utazólabort dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár adja át.

Motivációs standdal a helyes pályaválasztásért

A kilátogatók olyan játékos foglalkozásokon vehetnek részt, amelyekkel közelebb kerülhetnek az informatikai ismeretekhez és a programozáshoz. Ilyen pl. a kódolás BBC micro:bittel, LEGO Mindstorms EV3, 3D alkotás és nyomtatás, humanoid robot irányítása. Mindezek mellett az érdeklődők informatikai pályaorientáció segítségével dönthetik el, hogy mely képzés áll hozzájuk a legközelebb, és eszerint milyen szakmát érdemes választaniuk maguknak a jövőben.

Forrás: unsplash.com

A „Programozd a jövőd!” projekt háttere

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért által létrehozott Programozd a jövőd! projekt kiemelt feladata, hogy az informatikai felsőoktatásban olyan naprakész képzési anyagokhoz és vizsgalehetőségekhez jussanak a hallgatók, amelyek keresettek az informatikai munkaerőpiacon. Céljuk továbbá, hogy minél több középiskolás diák válassza az egyetemi informatikai képzéseket, hiszen az informatika számtalan nagyszerű pályát és biztos megélhetést biztosít az egyetem elvégzése után. A projekt egyéb területei széleskörben, több korosztály számára nyújtanak informatív és gyakorlati segítséget. Ennek keretében országszerte motivációs előadássorozatot indítanak a közoktatásban résztvevőknek, informatikai pályaorientációs előadásokat tartanak, és három - regisztráció után – ingyenesen látogatható digitális élményközpontot hoztak létre.

A projekt kiemelten foglalkozik a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolásával, ennek érdekében számos olyan képzést hoztak létre, ahol az elméleti tudás mellett valódi munkaerőpiaci tapasztalatra is szert lehet tenni. Ilyen a gyakornoki program, ahol éles körülmények közt, egy cégnél két fél évet - tölthet a hallgató. Ezzel a lehetőséggel a felsőoktatási tanulmányok során a hallgató elérheti, hogy az iskolapadból kikerülve egy jól fizető, stabil munkája legyen. A projekt standjánál lehetőség nyílik megismerni a képzés hátterét, és az érdeklődőket olyan hasznos tanácsokkal látják el, ami után felkészülten kezdhetik meg a leendő tanulmányaikat.

Ha pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések, látogass el a programozdajovod.hu és a felvi.hu weboldalakra, hogy többet megtudhass ezekről a képzésekről!