Másolásvédelem nélküli zene a Warnertől

Vágólapra másolva!
Az EMI és a Universal után mostantól a Warner is kínál másolásvédelem (DRM) nélkül zenét mp3-formátumban az interneten. A négy legnagyobb kiadó közül így már csak a Sony BMG ragaszkodik a DRM-hez, de szakértők szerint a német-japán multi sem sokáig.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Warner Music Group csütörtöki bejelentése szerint már a héten hozzáférhető lesz az Amazon.com webáruházban a teljes Warner-katalógus, benne például a Led Zeppelin és Aretha Franklin munkáival. A világ vezető webáruházának mp3-kínálata ezzel 2,9 millió darab felvételre bővül.

Az Amazon szeptemberben nyitotta meg a DRM-mentes zenei osztályt 2,3 millió számmal. A legtöbb dal 89-99 cent (153-170 forint) közötti áron tölthető le, a teljes albumok ára 5,99-9,99 dollár között mozog.

Sok ezer független kiadó összes felvétele mellett az amerikai Universal Music Group és a brit EMI Music Group PLC katalógusának nagy része is benne van a kínálatban, a Warner viszont mostanáig húzódozott, hogy kövesse a vetélytársak példáját és - saját használatra - szabadon másolható, bármilyen készüléken lejátszható mp3-formátumban forgalmazza a kiadványait.

Az internet terjedése nyomán elharapódzó kalózkodás, az illegális terjesztés miatt válságba került zeneiparban már régóta központi téma a DRM (Digital Rights Management) sorsa.

Februárban Steve Jobs, az Apple főnöke egy esszében kifejtette, hogy sokkal szívesebben árulna DRM-mentes számokat az iTunes zeneáruházban, mert a rendszer csak a fogyasztókat korlátozza, a kalózokat viszont nem. A kiadók mégis ragaszkodnak hozzá, ezért volt kénytelen kifejleszteni az Apple saját másolásvédelmi technológiát.

Ez viszont azzal jár, hogy csak az iPodon, az Apple médialejátszóján lehet meghallgatni az iTunes portálon vásárolt zenét, a probléma megoldása tehát nem a DRM megszüntetése lenne, hanem ha az Apple megosztaná a többi terjesztővel a technológiát, hiszen az iPod a legnépszerűbb készülék - reagáltak a kiadók vezetői.

Az Apple nem engedett, az EMI viszont egy idő után igen: áprilisban megállapodott Jobs cégével, hogy a felvételeinek jelentős részét némi felárral ugyan, de DRM nélkül is árulhatja az iTunes. Augusztusban aztán a Universal, a "négy nagy" közül a legnagyobb bejelentette, hogy számos online zenebolt elkezdi forgalmazni a legnépszerűbb előadóik lemezeit DRM-mentesített formátumban.

Az Apple-féle iTunes kimaradt az áruházak sorából, és a Warner mostani bejelentése is az Amazonnal való együttműködésről szól. "Nem meglepő, hogy az Amazont választották" - mondta Philip Leigh, az Inside Digital Media kutatócég vezető elemzője. "Nem akarják az Apple-nek kerekperec elismerni, hogy tévedtek, inkább ezen az indirekt módon vallják be."

Leigh szerint a Warner új stratégiája jelzi, hogy lassan mind az összes lemezkiadó ugyanabba az irányba mozdul el, és a negyedik nagy, Sony-BMG is hamarosan beáll a sorba.