Várnunk kell még az iPhone-os navigátorra

Vágólapra másolva!
Az iPhone 3G S és az új iPhone-os operációs rendszer bizonyos funkciói csak a mobilcégek engedményeinek függvényében lesznek elérhetők, még nem tudni, mikor lesz rá idehaza is használható navigációs szoftver, és az ára sem olyan kedvező, mint elsőre tűnt.
Vágólapra másolva!

Az iPhone egyik, talán legjobban várt szolgáltatása a navigáció volt, azonban hiába került bele a GPS a tavaly bemutatott 3G-s modellbe, a felhasználóknak meg kellett elégedniük a Google Maps-szel. Ennek két komoly hiányossága is van: csak internetkapcsolattal használható, mivel a térképet nem tárolja el, hanem az internetről tölti le, akárcsak a számítógépen, és bár megtervezi a kívánt útvonalat, és ad útvonaltervet, de nem navigál.

Az Apple mobiltelefonjából csak idén nyáron válhat teljes értékű navigációs készülék a 3.0-s szoftververzió június 17-i megjelentetésével. Azt már régóta tudjuk, hogy a magyar Nav N Go szakemberei elkészítették az iGo navigációs szoftver iPhone-os verzióját (Lásd: IPhone-ra is készül az iGo, 2009. május 5.), viszont arról még továbbra sincs hivatalos információ, hogy mikortól lehet majd kapni és mennyiért. Annyi bizonyos, hogy ha az iGo bekerül az App Store-ba, az komoly piacot jelenthet majd a világszerte közkedvelt navigációs szoftvernek.

A szoftvergyártók közül elsőként a TomTom jelentet meg navigációs szoftvert az iPhone-ra, amelyet az Apple fejlesztői konferenciájának (WWDC) színpadán is bemutattak a közönségnek az új szoftverrel és a 3G S modellel együtt (Lásd: Bemutatták az új iPhone-t, 2009. június 8.). A szoftver kezelőfelületét az érintőképernyős mobilhoz igazították, vagyis a menüjét leegyszerűsítették, és a gombjai kellően nagyméretűek ahhoz, hogy autóvezetés közben is kényelmesen kezelhető legyen.

A rég várt navigáció: elsőként a TomTom mutatta be, de hozzánk még nem hozza

A TomTom iPhone-os szoftverből viszont, úgy tudjuk, egyelőre nem lesz lokalizált verzió: első körben csak az USA és Nyugat-Európa térképét lehet majd hozzá megvásárolni, és még nem lehet tudni, hogy Magyarországon egyáltalán mikortól lesz kapható. A gyártó egyelőre a szoftver és a hozzá tartozó térképek árát sem közölte: ezeket csak június 17-e után tudhatjuk meg. A navigációs programot az iTunes App Store-ból lehet majd megvásárolni, és innen lehet majd letölteni hozzá a térképcsomagokat is. A TomTom egyelőre sem a szoftverek, vagy a velük egyidőben megjelentetett autós tartó árát nem közölte, ahogy még arra sem kaptunk választ, hogy mikor készül a navigátorból lokalizált verzió - ami a hazai vásárlók számára ugyanolyan fontos lenne, mint a régiónkról készült térkép.

Van, ami a mobilcégektől függ

Az Apple-mobil szoftverének újabb verziójába két olyan szolgáltatás is bekerült, amelyeket régóta vártak a felhasználók, és más modellekben már jó ideje megszokottnak számítanak Az egyik az MMS-ezés lehetősége, amelynek hála a telefon immár nem csak videót, hangfájlokat és GPS-koordinátákat, de kontaktokat is megtanult küldeni. A másik fontos újítás az, hogy immár az iPhone-t is lehet külső modemként használni a számítógéphez (tethering), akár vezeték nélkül, akár annak USB-kábelével.

A rossz hír azonban az, hogy ezeket a funkciókat a szolgáltatóknak is támogatniuk kell, így egyelőre nem tudni, elérhetők lesznek-e majd idehaza is, illetve, hogy mennyiért. Az amerikai AT&T, az iPhone első forgalmazója egyelőre halogatja ezek bevezetését, a brit O2 telefontársaság pedig havidíjat kér azért, hogy a telefont modemként lehessen használni.

Az iPhone újabb, nagyobb memóriával és jobb kamerával ellátott 3G S verziójának hazai bevezetéséről és a 3.0-s operációs rendszer új funkcióinak elérhetőségéről a készüléket Magyarországon jelenleg egyedüliként forgalmazó T-Mobile-tól még nem kaptunk semmilyen információt. A cég képviselői így azt az Apple által közölt információt sem tudták megerősíteni, hogy az új modell júliusban kerül forgalomba Magyarországon.

A 3G S modell egyik fontos újítása a hangvezérlés, amely az Apple weboldalának tanúsága szerint többek között háromféle kínai és kétféle spanyol dialektust felismer majd, de a magyar nyelv egyelőre nem szerepelt a támogatott nyelvek listájában.

Csak hűséggel olcsó

Az Apple az új iPhone modelleket 199, illetve 299 dolláros áron jelentette be a WWDC-n (az olcsóbb a 16, a drágább a 32 gigabájtos), azzal együtt, hogy a jelenlegi 3G-s modell árát 99 dollárra csökkentik. A bejelentés igen jól hangzott, főleg ahhoz képest, hogy az első iPhone-t még 500 dolláros áron lehetett megvásárolni két évvel ezelőtt. Miután azonban az AT&T közzétette a hivatalos amerikai árlistát, kiderült, hogy mégsem teljesen rózsás a helyzet.

Forrás: Apple
Elhintették az alacsony árakat

Az alacsony árak ugyanis csak az új előfizetőkre vonatkoznak, akiknek két éves hűségszerződést kell aláírniuk a készülék mellé. Azok a meglévő előfizetők, akik szeretnének az új iPhone-ból, 399, illetve 499 dolláros áron juthatnak hozzá a készülékhez, ráadásul újabb kétéves hűséget kell aláírniuk, és még fizethetnek is egy egyszeri, 18 dolláros díjat a váltásért. Hűségszerződés nélkül már 599, illetve 699 dollárt kell fizetni a készülékekért.

Az iPhone 3G-re vonatkozó százdolláros ajánlat pedig csak a kisebb, 8 gigabájtos változatra vonatkozik, ugyancsak az új belépőknek, kétéves hűséggel, és csak addig, amíg a készlet tart. A 16 gigás Apple-mobil már 149 dollárt kóstál, a meglévő ügyfeleknek pedig ugyancsak drágább. Azt, hogy a Magyarországi árak hogyan alakulnak majd júliusban, amikor az új modellek feltehetően megérkeznek, még nem lehet tudni.

Fenyeget a Palm?

A látványosan bejelentett árcsökkentésre valószínűleg az iPhone nagy riválisaként számon tartott Palm Pré megjelentetése kényszerítette rá az Apple-t, amelyet ugyancsak 200 dolláros indulóáron lehet majd megvásárolni. A Palm készüléke ugyanis már az első bemutatása után nagy elismerést váltott ki a szaksajtóban, és az okostelefonok piacát egykor uraló gyártó nagy visszatérésének esélyét látják benne. Az elsősorban az üzletembereknek szánt modellre ugyanúgy lehet majd alkalmazásokat letölteni, mint az iPhone-ra, és, ami sokak szemében vonzóbbá teheti az iPhone-nál, egy valódi, nyomógombos QWERTY-billentyűzet is van a szétcsúsztatható modellen.

Forrás: [origo]
Palm Pré, a legújabb "iPhone-gyilkos"

Ennek tükrében nem csoda, hogy az Apple 3GS premierjéül is szolgáló WWDC-s nyitóelőadáson is kiemelték: a legtöbb letölthető alkalmazás eddig az Phone-ra (és az ugyanazt az operációs rendszert használó iPod Touchra) készült. A mobilos OS X platformot használó felhasználók ugyanis már több mint ötvenezer szoftver közül válogathatnak a cég mobilos szoftverboltjában, az App Store-ban, ami mellett messze eltörpül a konkurencia által nyújtott választék.

A cég mobilos alkalmazások terén meglévő előnyét igyekezett hangsúlyozni azzal is, hogy a több mint két órán át tartó nyitóesemény jelentős részében az iPhone volt a téma. Ugyan az Apple készüléke már az eddig meglévő képességeinek köszönhetően is a mobilos fejlesztők kedvelt platformja volt, de újabb lendületet adhat a fejlesztéseknek, hogy a 3.0-s iPhone-szoftver már lehetővé teszi külső kiegészítők, szenzorok kezelését. Az Apple szakemberei szerint az iPhone már most is népszerű az orvosok körében, de még inkább az lehet, ha például az EKG és más orvosi műszerek távvezérlésére, távoli monitorozására használni lehet majd a telefont, illetve az iPod Touch-ot.

A Reuters szerint az is elképzelhető, hogy az új fejlesztések révén az Apple jelentős kormányzati megrendelést kap. Az USA-ban ugyanis jelenleg zajlik az állampolgárok egészségügyi nyilvántartásának digitalizálása, és megvan rá az esély, hogy az egészségügy az orvosok körében már amúgy is népszerű készülékeket rendeli majd meg, hogy ezeket tarthassák maguknál azokat. Az elektronikai gyártók számára az elmúlt években egyébként is fontos piaci szegmenssé váltak az egészségmegőrzést szolgáló otthoni készülékek, elsősorban azért, mert a fejlett országok öregedő társadalmában egyre nagyobb rájuk a kereslet.