Az Ericsson felturbózza a 3G-t

Vágólapra másolva!
Európában elsőként 2009-ben, az Ericsson és a 3 Scandinavia jóvoltából elindul az első, 21 Mbit/sec letöltési sebességre képes mobilhálózat.
Vágólapra másolva!

Miközben a világ egyik legnépesebb országában, Indiában éppen a napokban vezetik be a normál, harmadik generációs szolgáltatásokat, addig a svéd Ericssonnak sikerült elérnie a 3G technikai korlátait, amellett, hogy gőzerővel dolgozik az LTE-n, vagyis a negyedik generációs megoldáson.

A dán és a svéd felhasználók már készülhetnek a 3 Scandinavia 2009-ben kereskedelmi szinten is bemutatásra kerülő új szolgáltatására, a HSDPA egyik legfejlettebb változatára. A Turbo 3G névre keresztelt megoldás gyakorlatilag a maximumot (21 Mbit/sec) hozza ki a jelenlegi HSDPA-eszközökből, svéd hálózatieszköz-fejlesztőnek és gyártónak, az Ericssonnak.

Európa első ilyen sebességre képes hálózata a jelenleg meglévő HSDPA-hálózatokra épül majd, így viszonylag gyorsan és költséghatékonyan lehet fejleszteni az adótornyokat és ezzel együtt a szolgáltatás minőségét. A 3 Scandinavia tulajdonában jelenleg egy dán és egy svéd mobiltelefonszolgáltató van, és ezek 2009- első felében kezdhetik meg a Turbo 3G bevezetését.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a megnövelt sávszélességet milyen eszközökkel lehet majd kihasználni, de az biztos, hogy mobiltelefonnal nem - eleinte legalábbis. Az újdonság, leginkább a mobilinternetezésre kihegyezett felhasználóknak lesz hasznos - de nekik is szükségük lesz megfelelő modemekre.