Felturbózzák az Intel olcsó processzorát

Vágólapra másolva!
Fejlesztői fórumán bejelentette, hogy már szeptemberben piacra kerül az olcsó minilaptopokban használatos Atom processzor új, nagyobb teljesítményű, két végrehajtó egységgel felszerelt változata.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a kétmagos, Atom N330 márkajelzést viselő lapka már szeptemberben a boltokba kerülhet, így az ősszel a jelenleginél nagyobb teljesítményű netbookok, vagyis alacsony árú minilaptopok megjelenésére is lehet számítani. Egyelőre még semmilyen konkrét paraméterei nem ismertek a chipnek, így azt sem tudni, milyen órajelű változatban fog piacra kerülni.

A kétmagos Atom processzor mellett - mely jelenleg hagyományos, egymagos típusban érhető el - a társaság egy új, olcsó alaplapot is bemutatott, melyek a fent említett a hordozható masinák asztalra szánt változataiba, az ún. nettopokba szánnak. Ezeket a masinákat a fejlett országokban második PC-nek szánják, viszont van akkora teljesítményük, hogy a fejlődő országokban akár elsődleges számítógépként használják őket.

Az olcsóságnak persze ára van, a "gazdaságos" alaplap hagyományos társaihoz képest elég korlátozott bővítési lehetőségeket kínál, például csak egyetlen memóriafoglalat található benne, így legfeljebb 2 gigabájt ramot képes fogadni - bár egy mezei felhasználó számára ez bőven elegendő. Ára szintén nem ismert még.

Forrás: [origo]
A nettopokba szánt olcsó Intel alaplap

Az Intel az olcsó lapkák mellett San Franciscóban új high-end lapkáit is bemutatta. Ezek egyike a Core i7 márkanevű processzor, amelyből egyaránt készül majd laptopokba, asztali PC-kbe és szerverekbe szánt változat is. A korábban Nehalem kódnéven emlegetett CPU-kat fejlett energiagazdálkodási funkciókkal is felvértezik, mely lehetővé teszi, hogy ha nincs szükség rájuk, a lapka kikapcsolja végrehajtó egységeit. A gyártó hasonlata szerint az új processzorok képességeit leginkább egy kisautó fogyasztásával bíró sportjárgányéhoz lehet hasonlítani. A Core i7 lapka esetében jelentősen növelték a memóriával való kommunikáció sebességét, illetve a háromdimenziós grafikai teljesítményt is.

Emellett a gyártó bejelentette CE 3100-as típusjelzésű médiaprocesszorát, amelyet kifejezetten szórakoztatóelektronikai eszközökbe szán. Ez a lapka egyebek mellett internetkapcsolatra képes médialejátszókba, set-top boxokba vagy akár a digitális adással kompatibilis tévékészülékekbe is beépítésre kerülhet. Támogatja a nagyfelbontású videózást, a többcsatornás hangok lejátszását, és háromdimenziós grafikai megjelenítést is, és a tervek szerint szeptemberben fog debütálni.