Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia

A Big Brother cáfolja az adatvédelmi biztost

Vágólapra másolva!
Péterfalvi Attila ombudsman szerint a tv2-n sugárzott Big Brothert készítő Interaktív Kft. megtagadta az együttműködést a valóságshow-kba jelentkezők személyes adatai kezeléséről indított ombudsmani vizsgálatban. Az Interaktív Kft. cáfolja a vádat.
Vágólapra másolva!

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az ügyről április 14-én hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írja, eddigi gyakorlatában ilyen visszautasításra még nem volt példa. Péterfalvi az [origo]-nak elmondta, hogy az RTL Klubon sugárzott Való Világ készítői hajlandók együttműködni a vizsgálatban, és megküldeni a kért adatokat.

Péterfalvi, közleménye szerint, január 17-én állampolgári bejelentés alapján indította meg vizsgálatát a tv2-s Big Brother és a Való Világ című televíziós produkciókba jelentkezők személyes adatainak kezeléséről.

Indoklása szerint a magyar televíziózásban új keletű valóságshow-k több, a magánszférát és a személyes adatok védelméhez fűződő jogot érintő kérdést vetettek és vetnek fel, újabb megvilágításba helyezve ezen jog érvényesülését, illetve érvényesíthetőségét.

"A magánszférát és az adatvédelmet érintő új kihívásokra csak megalapozott vizsgálódás után lehet megalapozott választ adni" - írta Péterfalvi Attila, aki törvényben biztosított lehetőségeivel élve kérte az információkat a valóságshow-kat készítő, illetve sugárzó társaságoktól.

A valóságshow-k ügyében véleményt nyilvánító jogászok korábban arról vitatkoztak, milyen körülmények között mondhat le valaki a magánszférához fűződő állampolgári jogairól. A törvény szerint a lemondás lehetséges, de csak akkor, ha nem sérti a társadalom érdekeit. Péterfalvi elmondta az [origo]-nak, hogy az utóbbi kérdés mellett többek között azt is tisztázni akarja, a valóságshow-k szereplői a személyes adataik kezeléséhez szükséges hozzájárulás megadásakor rendelkeztek-e minden információval, ami döntésüket befolyásolhatta. Péterfalvi szerint a leendő stúdiólakó engedélyének "tájékozott belegyezésen" kell alapulnia, és "határozottnak" kellett lennie.

Az ombudsman közleménye azt tartalmazza, az Interaktív Kft. álláspontja szerint az adatvédelmi biztos nem kérheti gazdasági társaságtól az adatkezeléssel összefüggő iratok megküldését, azokba a társaság helyiségeiben "a hivatali órák alatt, előzetes értesítés mellett" tekinthet csak be.

Péterfalvi Attila felszólítja Feledy András gyártási igazgatót, az Interaktív Kft. vezetőjét, hogy a többször kért iratokat haladéktalanul bocsássa rendelkezésre. Az ombudsman indoklása szerint ugyanis "az adatvédelmi biztos a vizsgált szervek (az adatkezelők) tekintetében gyakorolhatja mindazon jogokat, amelyeket a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló" 1992. évi és az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi törvény biztosít számára.

"Az említett törvények arra pedig nem jogosítják fel az adatkezelőt, hogy feltételeket szabjon a vizsgálat lefolytatásához" - írta az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi azt nyilatkozta, február 20-án már közölte a Big Brother készítőivel, hogy elutasítás esetén a nyilvánossághoz fordul, amit most kénytelen volt megtenni. "Az ombudsmannak nincs hatósági jogköre, ezért bízom abban, hogy a nyilvánosság ereje meggyőzi az Interaktív Kft. vezetőit, hogy átadják a kért anyagokat" - mondta Péterfalvi Attila az [origo]-nak.

Az obudsmani vizsgálat csak a Big Brother-re és a Való Világ-ra terjed ki, a korábban sugárzott A farm című valóságshow-ra nem.

Az Interakítv Kft. válaszközleménye szerint "a jogszabályok által megkívánt teljes mértékben” együttműködtek Péterfalvi Attilával és munkatársaival. Az Interaktív azt írta, „minden kötelezettségének eleget tett, minden információt megadott, minden dokumentumba betekintést engedett".

A közlemény szerint Péterfalvi Attila olyan üzleti titkot képező iratok másolatát is kérte az Interaktívtól, melynek kiadására a hatályos jogszabályok az adatkezelőt nem kötelezik. Feledy András gyártási igazgató és Juhász András, az Interaktív vezetője azt állítják, ezekbe a dokumentumokba is betekintést engedtek, így megdöbbenéssel olvasták az adatvédelmi biztos közleményét.

Bártfai Zsolt adatvédelmi szakértő, az ombudsman munkatársa szerint, a cég nem szabhat feltételeket. Bártfai azt mondta, nem az Interaktív Kft. telephelyén, az általa megadott időpontban kívánják megvizsgálni a kért dokumentumokat, hanem azok megküldését kérik, amire, a szakértő szerint, amire cég nem hajlandó, ez pedig hátráltathatja a hivatal munkáját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről