Nyolcszázmillió forint új magyar tévéfilmekre

Vágólapra másolva!
Eredetileg magyar nyelven született irodalmi alkotásokat adaptáló tévéjátékok, -filmek és -sorozatok készítését támogató közös pályázat kiírását jelentették be az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), valamint a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) vezetői.
Vágólapra másolva!

Az összesen nyolcsszázmillió forintos pályázaton magyarországi filmelőállítók mellett országos vételkörzetű és földfelszíni terjesztésű, valamint közszolgálati televíziós műsorszolgáltatók vehetnek részt. Az indulóknak ez utóbbiak valamelyikétől be kell szerezni az alkotás vetítéséről szóló szándéknyilatkozatot - jelentették be az ORTT és az MMK közös sajtótájékoztatóján.

Pályázni 26-60 perc közötti alkotások, illetve ugyanilyen epizód-terjedelmű, legalább háromrészes sorozatok tervével lehet október 13-ig; az előbbiek összköltségvetése nem haladhatja meg a hetven, az utóbbiaké a száznegyvenmillió forintot.

A produkciót az alkotónak 2005. március 31-ig el kell készítenie és át kell adnia a műsorszolgáltatónak, amelynek azt fél éven belül, de legkésőbb 2005 utolsó napjáig főműsoridőben - vagy annak lejártát megelőző kezdéssel - be kell mutatnia.

Az elnyerhető összeget fele-fele arányban osztja ki - saját elbírálással - az ORTT és az MMK. "Egy kiéhezett szakma várta már évek óta ezt a pályázatot" - mondta Bacsó Péter filmrendező, hozzátéve, hogy a terjedelmi korlátozások "egy bizonyos fegyelmezettséget adnak majd az alkotóknak", mivel "nem lehet szószátyárnak lenni ilyen szűk keretek között".

A filmes szakma számára az átmenet, az átalakulás évének számító 2003 döntő lépésének nevezte a közös kiírást Grunwalsky Ferenc, az MMK kuratóriumi elnöke. "Évek óta keressük az utat arra, hogy együtt tudjunk pályázatokat kiírni" - mondta, utalva arra, hogy az utóbbi években gyakran volt hallható, eltűnt a magyar irodalom, dráma a hazai televíziók képernyőjéről.

"Egyvalami biztos: frissítésre van szükség a magyar televíziók filmállományában, különös tekintettel a Magyarországon megjelent vagy innen származó művekből, a hazai alkotók által készített alkotásokra" - mondta Hajdu István, az ORTT elnöke.