Gyermekvédő spanyol tévék

Vágólapra másolva!
Megállapodott a spanyol kormány és a négy országos sugárzású televíziós csatorna vezetői között a kiskorú nézők védelméről.
Vágólapra másolva!

A TVE spanyol állami csatorna, valamint a magánkézben lévő Antena 3, a Telecinco és a Sogecable igazgatói kötelezettséget vállaltak arra, hogy kerülik az erőszakos, szexuális töltetű vagy bántalmazásokat bemutató felvételek sugárzását azokban az időpontokban, amikor a gyermekek a legtöbbet nézik a televíziót. Ugyancsak tartózkodnak az ilyen képek bemutatásától a hírműsorokban, ha azok nem nélkülözhetetlenek az információ szempontjából - közölték péntek madridi kormányforrások.

A megállapodás értelmében a tévécsatornák reggel 6 és este 10 óra között nem sugároznak olyan műsorokat, amelyek tartalma nem való 18 éven aluliaknak. Külön védelmet kap a reggel 8 és 9 óra közötti, valamint a délután 17 és este 20 óra közötti időszak. Ez idő alatt nem sugározhatnak olyan programokat, amelyeket 13 éven aluliak nem láthatnak. Hét végén a délelőtti "védett időszak" reggel 8-tól délig terjed. A "nem megfelelő" részekre előzetesen optikai vagy akusztikai jelekkel kell felhívni a figyelmet. María Teresa Fernández de la Vega első miniszterelnök-helyettes külön kiemelte a szülők "riasztó" szerepét, mint azokét, akik elsősorban felelősek azért, amit gyermekeik néznek.

A spanyol kormány hangsúlyozta, hogy a megállapodás túllép az Európai Unió normáin, amely csupán általában rendelkezik a gyermekek védelméről a 6 és 22 óra közötti időszakban.

A megállapodás tiszteletben tartására két testületet hoztak létre: egy önszabályozó bizottságot, amely a tv-vezetőkből, a produkciós cégek képviselőiből és újságírókból áll, valamint egy olyan bizottságot, amelyben fele-fele arányban vesznek részt az előbbi szervezet tagjai és a civil társadalom képviselői.

Az országos tévécsatornák vezetői felszólították a helyi és regionális csatornákat, hogy csatlakozzanak a megállapodáshoz.