Békés sorozatokra vágynak a csehek

Mérsékelten megerősítette pozícióját 2003-ban a közszolgálati Cseh Televízió (CT), míg a legnagyobb országos kereskedelmi televízió, a szenzációhajhász híreket, véres akciófilmeket és szexfilmeket sugárzó Nova nézettsége fokozatosan csökken.

A televíziók nézettségét folyamatosan figyelemmel kísérő, a 90-es évek végén bevezetett országos rendszer szerint a közszolgálati Cseh Televízió első csatornája az utóbbi időben stabilan tartja mintegy 24 százalékos nézettségét, míg az elsősorban speciális kisebbségi és kulturális műsorokat sugárzó második csatorna 7,5 százalékos nézettséget mondhat magáénak. Az első csatorna nézettsége mintegy két, míg a másodiké fél százalékkal emelkedett egy év alatt.

 

A legnagyobb országos kereskedelmi televízió, a Nova, amely néhány éve még több mint 50 százalékos nézettségnek örvendett, fokozatosan veszít népszerűségéből, s jelenleg átlagosan 41 százalékos a nézettsége. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint várható, hogy a Nova nézettsége 40 százalék alá kerül.

 

A Nova népszerűségvesztése nyomán nemcsak a közszolgálati televízió, de a második országos kereskedelmi televízió, a Prima is új nézőket szerzett. A magát családi televízióként meghatározó Prima a szenzációhajhász híreket, véres akciófilmeket és szexfilmeket sugárzó Novával ellentétben nyugodtabb, konzervatívabb műsorokat ad. Nézettsége az utóbbi években lassan, de folyamatosan emelkedik, s jelenleg 21,4 százalék körül mozog.

 

Mind a három nagy cseh televízióra jellemző, hogy támogatja a nézők soraiban rendkívüli népszerűségnek örvendő hazai játékfilmsorozatok gyártását. A Cseh Televízió egykori Kórház a város szélén című sorozatának 13 részes, nemrégiben vetített folytatása például a múlt év második legnézettebb műsora, s egyértelmű siker volt. A Nova és a Prima új filmsorozatukat az idei évre ígérik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK