Springfieldben is legális a melegházasság

Vágólapra másolva!
A Simpson család című népszerű rajzfilmsorozat újra meleg szereplőkkel borzolja a kedélyeket. A vasárnap este levetített epizódban a főszereplő Marge Simpson nővére, Patty bevallja, hogy leszbikus, és összeházasodni készül egy másik nővel. Sógora, Homer Simpson homoszexuális esküvők tucatjait celebrálja a képzeletbeli Springfield városkában. Annak ellenére, hogy a menyasszonyról később kiderül: csupán nőnek öltözött férfi, egy meleg kapcsolat ismételt felbukkanása a sorozatban egyértelmű üzenetnek minősül. Mindeközben a tengerentúli nézők legnagyobb része még mindig ellenzi az azonos neműek házasságát.
Vágólapra másolva!

Amint arról korábban már beszámoltunk, Matt Groening híres sorozatának egyik producere előre beharangozta, hogy az egyik közelgő epizódban Springfield városa legalizálja a melegházasságokat, és ennek kapcsán a sorozat egy veterán figurája bevallja, hogy a saját neméhez vonzódik.

Az Egyesült Államokban a múlt vasárnap vetített epizódban újabb melegházasság bukkant fel: Homer Simpson lelkipásztorrá avanzsált, a vőlegény nőnek öltözött, a sorozat készítői pedig ismét megbolygatták kissé a melegházasságokat többségében ellenző közvéleményt.

Az utóbbi hónapok egyik legnagyobb vihart kavart vitatémája a tengerentúlon az azonos neműek házassága, és az ezzel kapcsolatos megmozdulások. Az egyházak, az állam, és a különböző meleg szervezetek hivatalos platformokon folyó vitái mellett a rajzfilmsorozat készítői ezzel az epizóddal igyekeztek a problémát közelebb hozni az emberekhez. Egyértelmű állásfoglalásként is felfogható kitalált történetük reményeik szerint hatással lesz a való világban folyó vita fejleményeire is.

A vasárnap vetített epizódban a Simpson család rokonságában megjelenik egy nőnek öltözött hivatásos golfozó, aki Marge nővérének menyasszonyaként mutatkozik be. Már majdnem megtartják a kézfogót is, amikor véletlenül kiderül, hogy Veronica valójában férfi, és mindössze azért adta ki magát nőnek, hogy részt vehessen a női golfbajnokság döntőjén.

A történetet több meleg szervezet is üdvözölte az adás után, mondván: természetesnek és emberközelinek állítja be a homoszexuális házasságot. A képzeletbeli városkában ugyanis semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem éri a leszbikus szerelmet hazudó (egyébként heteroszexuális) párt.

Nem ez az első eset, hogy a 15 éve futó, a gyermekek körében is (bár nem elsősorban általuk) rendkívül kedvelt sorozat különc sárga figurái hozzászólnak az amerikai politika aktuális kérdéseihez, ám ezúttal különösen heves szenvedélyeket kiváltó témát piszkáltak meg - írja az MTI.

L. Brent Bozell, a Parents Television Council nevű konzervatív szervezet elnöke szerint semmi szükség nem volt arra, hogy "a melegházasság témájával szembesítsék a képernyőre szegeződő gyermekek millióit". Érvei gyenge lábakon állnak, a csatorna esti főműsoridőben sugározta ugyanis a vitatott epizódot, előre figyelmeztetve, hogy a műsor megtekintését csak felnőtteknek ajánlja. Helyesli viszont a témaválasztást több melegszervezet mellett például Marty Kaplan, a Dél-Kaliforniai Egyetem újságíró-tanszékének rektorhelyettese. Az ő véleménye szerint a homoszexualitást démonizáló amerikai társadalomban Simpsonék története azt üzeni az embereknek: "a melegek köztünk élnek".