A prostitúcióval képtelen megbirkózni a politika, a türelmi zónák ügye évek óta húzódik. Ezek azok a tények, amiről már mindenki tud - ennél azonban több lesz ma éjjel a TV2 Strucc című műsorában.

A strucc - a közhiedelemmel ellentétben - nem dugja a homokba a fejét, de a világon a második leggyorsabban futó madár: ezenkívül a TV2 esélyegyenlőségi magazinja, mely épp múlt héten szólt nagyot, mikor bemutattak egy beszélgetést Ungár Klárával, az első magyar politikussal, aki bevallotta, hogy leszbikus.

A mostani adás az utcalányok helyzetével (is) foglalkozik: például kevesen tudják, hogy a prostitúció egykor erényt és hatalmat jelentett, mivel az ókorban, egyes társadalmakban kiváltság volt kurtizánnak lenni. Sok család gyermeke "feláldozásával" tartotta meg társadalmi rangját egy-egy szűkösebb esztendőben.

A témával kapcsolatosan érdekesen beszél majd a műsorban dr. Kránicz Mariann kriminológus. A riportban bemutatják azt a képzést is, ami EU-s támogatással indul, és kizárólag prostituáltaknak szól. Kitörési lehetőséget kínálva, egy feltétel van, hogy legyen érettségije a jelentkezőknek. A képzés ingyenes, információ a www.prostitualtak.hu oldalon.

Másik téma lesz a siketeké, akiket a magyar oktatási rendszer nem tanítja jelelni. Arra hivatkoznak, hogy nem célszerű őket elkülönítve oktatni, ezért beszélni tanítják őket. A beszéd természetesen nemigen megy nekik, leginkább csak próbálkozás szintjén marad. A Strucc célja, hogy felvegyék a siket gyerekeket középiskolába és akár egyetemre is járhassanak. Ez Nyugat-Európában bevált gyakorlat ugyan, de Magyarországon még elutasító a legtöbb iskola.

A műsor szerkesztőinek tesztjéből is ez derült ki, amikor siket gyermeknek kerestek középiskolában helyet: a próbák kilencven százalékában elsőre, telefonon, kategorikusan elutasították őket, sőt volt olyan hely is, ahol miután kiderült a telefonálás oka, szemrebbenés nélkül tették a kagylót.