Szex, gúny és erőszak volt terítéken

Vágólapra másolva!
Közel száz beadvány érkezett szűk három hónap alatt az ORTT panaszbizottságának címére. Akadt olyan, akinek hazafiasságát sértette, hogy a Szent Koronát egy műsorvezető micisapkához hasonlította, más pedig azért haragszik a mai napig, mert az Áll az alkuban az "igazgató úr" ismeri a táskák tartalmát. Persze komoly ügyekben is dönteni kellett, közben a testület határozatot hozott jó néhány korábbi műsorral kapcsolatban: szóba került a Mónika show, a Bajkeverők, de az emlékezetes Bochkor féle, kerékpárosok ellen uszító szöveg is, melynek komolyságán a "humoros" hangvétel sem tudott tompítani.
Vágólapra másolva!

Az ORTT Panaszbizottságának leköszönő, soros elnöke, Kisimre Ferenc számolt be a bizottság első negyedévi munkájáról. Az elmúlt szűk három hónapban (március 22-ével bezárólag) összesen 94 beadvány érkezett a panaszbizottság címére. Ezek közül 12 még az ügyintézés fázisában van, várhatóan a napokban, illetve a hónap végéig az eljáró tanácsok döntést hoznak ezekben az ügyekben.

A jelzett időszakban, a soros elnök 15 panaszt utasított el, 21-et pedig tájékoztató levél kíséretében elküldött a testületnek - tekintettel, hogy ezekben az ügyekben, döntési joga kizárólag a bizottságnak van. A csaknem száz ügyből hat panaszos élt fellebbezési jogával, ezzel egyidejűleg hárman vissza is vonták beadványukat. Kapott rendesen a közszolgálati és a kereskedelmi média is, előbbi diadala egy felhőtlen kacagás közepette bejelentett halálhír (Ibrahim Rugova koszovói elnök halála kapcsán), utóbbitól talán a biciklisták elgázosítására irányuló felhívás volt a legnagyobb bravúr a bejelentések között.

"Az első negyedévben, ahogyan ez várható volt, szaporodott a politikai jellegű panaszok száma. A választási kampányban, a panaszosok elsősorban a közszolgálati médiumok munkáját kifogásolták, abban is, elsősorban a tájékoztatás kiegyensúlyozatlanságát" - nyilatkozta Kisimre Ferenc, aki azt sem zárta ki, hogy a választások közeledtével a lakosság is érzékenyebb lett, jobban felfigyel olyan megjegyzésre, ami esetleg korábban nem lett volna fontos.

Azelőtt csak ritkán volt példa arra, hogy a vizsgált időszakban már a regionális vagy a helyi műsorszolgáltatókra is panaszkodtak volna. A helyi önkormányzatok működését pártpolitikai szempontból kifogásolták, vagy az önkormányzati televíziók, illetve rádiók működése ellen emeltek panaszt. Átböngésztük a listát: a Hódmezővásárhelyi VTV például háromszor is szerepel ezen. Kapott a Sámson TV, a City televízió, a Tatabányai KTV, a Mária rádió, vagy a Nyugat rádió is.

Sértő, lekezelő műsorvezetők

"A második kategóriába sorolhatók azok a panaszok, amelyek a média munkatársainak, közvetlen szereplőinek magatartását kifogásolták. Etikai hiányosságot véltek felfedezni egy-egy műsorvezető, vagy közszereplő megnyilvánulásában: a lekezelő, sértő viselkedést, a tények hiányos vagy hibás ismeretét bíráltak és szóvá is tettek. De nem ritkán az indulatosságot és durva kifejezést is kifogásolták a panaszbizottsághoz folyamodó nézők és hallgatók" - mondta a leköszönő elnök.

"A panaszttevők ezúttal is számtalan esetben tették szóvá a rádió- és tévéműsorokban sugárzott reklámok túlzott agresszivitását, valamint az úgynevezett piktogramok elhelyezését. Ezek a megjegyzések egyébként leggyakrabban a délutáni showműsorokra vonatkoztak, amelyek erkölcs- és ízlésromboló voltuk miatt károsak a fiatalabb korosztályra, azok jellemének kialakulására" - tette hozzá.

62 nézői, hallgatói panasz

A műsorszolgáltatók ellen benyújtott panaszokat vizsgálva kiderül, hogy a Magyar Rádió "vezet" 22 üggyel, utána jön a TV2, műsorait (vagy azok részletét) 15 ízben kifogásolták. Az MTV ellen 14 panasz érkezett, így az RTL Klub, a csatornát ért 11 támadással csak negyedik. Két panasz érkezett a Viasat 3-mal kapcsolatban (az egyik: "a filmsorozat epizódját nem sokkal a kezdés után már reklámblokk szakítja meg!") és két negatív észrevételt kapott a Danubius rádió is. Egyéb műsorszolgáltatók még további 26 alkalommal okoztak gondot a nézőnek, hallgatónak vagy a panaszbizottságnak.

Rákérdeztünk arra is, honnan érkeztek a panaszok. 62 alkalommal nézői, hallgatói észrevételekről, kritikákról volt szó az elmúlt negyedévben. Pártok, frakciók 13 ízben találtak kifogást valamilyen műsorban, civil szervezetek 10 alkalommal emeltek panaszt. Egyéb helyről (például gazdálkodási szervezettől) kilenc bejelentés érkezett.