Vágólapra másolva!
Rudi Zoltán nem gondolja úgy, hogy egyszemélyi vezetés lenne a Magyar Televíziónál, és meghökkentőnek tartja, hogy az ORTT csak ideiglenesen hosszabbítaná meg a csatorna sugárzási engedélyét. Az elnök érzi, hogy elkezdődött a "vadászati idény", sokan pályáznak posztjára, de szerinte ez csak a szokásos ügymenet része.
Vágólapra másolva!

- Mintha ez elmúlt két hétben megszaporodtak a személyét és az MTV-t ért támadások.
- Ez a normál üzemmenet része. Megfigyelhető, hogy mindig van egy erősebb támadássorozat tavasszal, és pár újabb nehéz hét ősz elején. Ez utóbbi azért, mert ekkor fogadjuk el a következő, nagyobb időszakra szóló műsorstruktúrát. Lehet, hogy ez valakiknek nem tetszik, valamilyen érdekeket sérthet.

- Nem alakul ki üldözési mánia a támadások miatt?
- Nem. Szerencsére feleségem jó terapeuta, este mindent jól megbeszélünk. Nekem nagyon fontos a Magyar Televízió, hihetetlenül fontos az ügy, amelynek szolgálatába szegődtem, de persze nekem is csak egy életem van. Az esti beszélgetések után, nap mint nap jókedvűen jövök be. Nincs bennem félelem, mert a kritikákat az értékükön kezelem, nem személyes ügyként élem meg, és azt is figyelembe veszem, hogy kitől, honnan jönnek a támadások.

Sokat hallani tévéelnök-jelöltekről. Legutóbb Bárdos András neve került szóba.
Az Este


- Egy elképzelés szerint összevonnák az MTV-t a Duna tévével. Van ennek realitása?
- Aki ezt írta, az egyáltalán nincs képben, az ilyen cikkek megalapozatlan információk alapján születhettek. Ennek dacára, én is úgy látom, hogy lehetne ésszerűbben és gazdaságosabban működtetni a három közmédiumot.

- Azaz, közös lenne a gyártóbázis, de egymástól függetlenül működnének?
- Gazdaságosabb lenne, ha ugyanazt a technológiai bázist használnánk. A Duna TV-nek egy stúdiója van, és technikája az 1992-es induláskor még modern lehetett, de mára az már nem korszerű, hiszen úgyis át kell állni digitális technikára. A Duna egyébként kevés műsort gyárt maga, így természetes, hogy kijön a neki juttatott pénzből, miközben az MTV többet foglalkozik például a határon túli magyarokkal, és összehasonlíthatatlanul több más közszolgálati műsort adunk, mint a néhány százalékos nézettségű műholdas tévécsatorna. Az m1 például fő műsoridőben, a hírműsorok esetében már méltó versenytársa az országos kereskedelmi csatornáknak.

- Ön, személy szerint szeretne közös gyártóbázist?
- Igen, ha rajtam múlna, létrejönne ilyen. Ha közös a technológiai alap, akkor az sok milliárd forintos megtakarítást jelenthet az adófizetőknek, az államnak. Akkor nincs párhuzamos gyártás. Hosszabb távon az is elképzelhető lenne, hogy csak a Duna TV gyártson műsorokat a határon túli magyaroknak, hiszen ez alapfunkciója, az MTV pedig cserébe átadná színvonalas, nézett és tárgyilagos híradóit. Én nyitott voltam és vagyok arra, hogy programot, műsortervet egyeztessünk, hasonló hozzáállás kellene a másik fél részéről is. A nézők, az adófizetők érdekében. A Duna TV ahelyett, hogy velünk együttműködne, létrehozta az Autonómia csatornát, ami viszont nagyon kevés helyen látható.

- Miközben meghírdette a leépítést, a gazdaságosabb üzemeltetés miatt - újabb embereket vett fel tömegével. Mi a helyzet most?
- Három erőforrást használunk. Munkaerőt, pénzt, eszközöket. Eddig x forint plusz áfáért vettünk munkaerőt, számlára. Immár kevesebb munkaerőt vásárolunk, mint korábban, ellenben az új törvények, jogszabályok miatt ezek költsége jóval nagyobb, mint eddig. Ha azt akartuk, hogy a külsősnek meglegyen a száz forintja, az 120-ba került nekünk. Most minden más, immár drágult a munkaerő, közel 300 forint kell, hogy ebből száz az ő zsebébe kerüljön.

- Mennyiben volt sikeres volt a reorganizáció?
- A folyamat 2004 októberében kezdődött, két ütemben volt leépítés. Az első részben azoktól váltunk meg, akik úgymond "belső munkanélküliek" voltak, eztán pedig azoktól köszöntünk el, akik idővel feleslegessé váltak, hiszen a szervezeti egységek száma is csökkent, akárcsak a vezetők száma. Részben sikeres volt a reorganizáció, hiszen kétszáz embertől megváltunk, noha eredetileg négyszáz volt előirányozva. Nézzünk még számokat! Most 1800 fő körüli teljes létszámmal, azaz belsősökkel dolgozunk. Korábban volt 1200 külsős szerződésünk, ezek már nem érvényesek, és az 1200 emberből csupán 300-at vettünk fel hozzánk, az adófeltételek megszigorítása miatt. Ez azt jelenti, hogy 900 embernek megszűnt a kötődése - azaz a szerződése - az MTV-vel, nyilván vannak köztük olyanok, akik ezért haragudnak vagy frusztráltak, így nem keltik jó hírét az intézménynek.