Vágólapra másolva!
Egy ország, amely a II. világháborút követően a szegénységből indult, s mára a világ legfejlettebb országai között tartják számon. A Magyar Televízió Japán gazdasági, szociális és kulturális változásait, fejlődésének folyamatait mutatja be a pénteken induló kilencrészes sorozatában, az m2-n.
Vágólapra másolva!

"Abban az időben, amikor a föld és az ég keletkezett, egy japán legenda szerint Izanagi isten és felesége, Izanami letekintettek a Menny Lebegő Hídjáról, azt fürkészték, van-e föld valahol a víz alatt. Izanagi lehajította a lándzsáját a vízbe, majd elindult érte, hogy visszahozza. Amikor kiemelte fegyverét a vízből, az isteni lándzsáról lehulló cseppekből egy-egy sziget keletkezett a hatalmas óceánban. Így jött létre az Ezer sziget országa, Japán." A legenda szép és különös, mint Japán - a világ egyik legfurcsább országa. Kultúráját és mindennapjait az ősi hagyományok tisztelete jellemzi, ugyanakkor, mint gazdasági nagyhatalmat, a legfejlettebb technikai civilizációk között tartjuk számon. Az ország rendkívüli eredményeit azonban nem földrajzi viszonyaival vagy természeti erőforrásaival magyarázzák elsősorban, hanem a japán nép kimagasló képességeivel és történelmi sajátosságaival.

Forrás: EPA

A holnapi, első rész címe Japán és a japánok, szombaton a család, tradíciók és szokások kerülnek fókuszba. November 1-jén, szerdán A vidék és a város, másnap a Közlekedés és telekommunikáció, 3-án pedig a Kultúra, oktatás című részeket vetíti a csatorna. 4-én, szombaton a "japán csodával", másnap a pénzügypolitikával foglalkozik a műsor. 9-én, csütörtökön a Nagyvállalat, kisvállalat című rész kerül képernyőre, 10-én, pénteken pedig a Társadalmi kérdések-kel zárul a sorozat. Szerkesztő-rendező: Pápai Judit.