Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió kiemelt figyelmet szentel az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának. Számos játék- és dokumentumfilm lesz műsoron a hosszú hétvégén.
Vágólapra másolva!

Október 22-én, vasárnap délután négy órakor az ökumenikus istentiszteletet sugározzák - keresztény egyházak közös imát tartanak a budapesti Szent István-bazilikában. 17.25-kor Exhumált versek címmel az l956-os forradalom költeményeiből válogatnak, 18.10-től Köszönet a szabadság hőseinek címmel ünnepi gálát közvetítik a Magyar Állami Operaházból. Beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök. Este 20.00 órától jön a Naplófilm, 12 voltam 1956-ban címmel egy új dokumentumfilmet ajánlanak nézőik figyelmébe. A szólás szabadságá-t is az ünnepnek szenteli a közszolgálati televízió, majd a Szerencsés Dániel (Rudolf Péter, Major Tamás, Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari, Garas Dezső) zárja a vasárnapot.

mtv

Szerencsés Dániel

Október 23-án, hétfőn tíztől az ünnepi zászlófelvonásról adnak helyszíni közvetítést, majd jön az Egy emlékmű emléke - Vígh Tamás visegrádi műtermébe látogatnak el, bemutatják azt a különös sorsú szobrászművészt, aki megálmodta Magyarországon és a világon az első 1956-os emlékművet, még a forradalom napjaiban. A Budapest 56 Szabadságnyilatkozat elfogadását láthatják ezután a nézők, majd a műegyetemi 1956-os emlékmű felavatása következik. Lesz megemlékezés a 301-es parcellánál, ezután - Szökés a nagy árvíz idején címmel - Gérecz Attilára emlékeznek. A Szabadság-emlékgyűlés a Parlamentnél utána kezdődik, miközben fellobban majd a forradalom lángja. A Határtalan emberek sorozatban 18.25-kor portréfilmet mutatnak be Márton Katiról. 19.30-kor ismét egy 1956-os emlékmű-avatási ünnepségéről számolnak be a Felvonulási térről. Köszönet a szabadság hőseinek címmel 20.00 órakor ünnepi műsort adnak. Magyar játékfilmmel, az Eldorádóval (1988, írta és rendezte Bereményi Géza, főszereplő Eperjes Károly).

mtv

Eldorádó

Az m2 hétfőn, 23-án, 10 órakor az állami lobogó ünnepi felvonását közvetíti. 13.05-kor A helyzet embere címmel Schreiber Tamás politológus kétrészes portréfilmjét ajánlják nézőik figyelmébe. 20.30-kor Töredékek - 1956 címmel magyar rajzfilmet mutatnak be, írta, rajzolta és rendezte Kiss Iván.