Nyomasztó helyeken

Vágólapra másolva!
Két népszerű sorozat forgatási helyszínén jártunk képzeletben. A szökés jelentős részét egy valódi börtönben vették fel: Lincoln cellájában korábban egy rettegett sorozatgyilkos, a gyerekeket bohócruhában becserkésző John Wayne Gacy várta a villamosszéket. A Lost valamivel vidámabb helyszínen forog, de itt is találtunk nyomasztó eseményeket. Sötét árnyak a vidáman bólogató pálmafák mögött.
Vágólapra másolva!

A szökés első évadjának túlnyomó részét egy valódi börtönben, az Illinois-ban található Joliet Prison falai közt vették fel. A 2002-ben bezárt intézmény immár Fox River Állami Fegyház címen a televíziós történelem része lett: Lincoln cellája, a betegszoba, a viszonylag gondozott gyeppel rendelkező börtönudvar mind ott vannak. A halálraítélt báty a kamerákkal ugyanazon helyiségben morfondírozott az élet értelmén, ahol korábban a sorozatgyilkos, John Wayne Gacy múlatta az időt. A "bohócgyilkosként" elhíresült Gacyt 33 gyerek és fiatalember haláláért okolták: a zsúrokban gyakran bohócnak maszkírozva felbukkanó gyilkos háza alatt meg is találtak 28 elásott emberi tetemet. A cellába sok látogató-turista nem is mer belépni, mert kísértetjárta helynek tartják.

Dominic Purcell egy Chicago Tribune-interjúban el is mesélte, hogy a forgatás megkezdése után nem sokkal a sminkes megtagadta a belépést a cellába. "Mi a baj?" - kérdezte tőle gyanútlanul a színész -, erre a stábtag mesélte el neki, hogy a hírhedt sorozatgyilkos volt ott bezárva, kivégzése előtt. Ő is jelezte, hogy a súlyos ajtók csapódása, a masszív, vastag falak borzongatóan hatnak a helyszínen téblábolókra, akik néha hangokat hallanak, így szellemjárásra gyanakodnak.

A háromszintes szárny, ahol a többi rab - így a főszereplő - tartózkodik, nem a régi: az eredeti rész kétszintes, szűkebb tér volt. A filmesek építtettek tehát egy háromemeletes börtönrendszert, ott már virgoncabban, könnyebben lehetett mozogni a kamerákkal. A külső helyszínek Chicago, Woodstock és az illinois-i Joliet voltak. Utóbbi, ma 145 ezres lakosú várost 1834-ban még maroknyi ember Juliet néven alapította: a 100 ezernél több lakosú városok közül a 14. leggyorsabban növekvő település az Államokban. Nekünk, magyaroknak ugyan nem fontos, de érdekes, hogy a közelben található Romeoville, azért egyes történészek úgy vélik, hogy Shakespeare hősnőjéről nevezték el a takaros várossá fejlődött kis porfészket a XIX. században. Hogy A szökés második évadját hol forgatták, arról itt nem írnánk: a magyar nézők igen kicsiny százaléka jár előrébb a történetben, a túlnyomó többség még az első évad vége felé halad.

De vissza a nyomasztó falak közé: a Joliet Correctional Centert - mely a The Blues Brothers című filmben is feltűnik - eredeti áron még 75 ezer dollárért emelték 761 elítélt számára, a város külterületén, hogy felváltsa az Alton Prison nevű, 1860-ban végleg bezárt börtönt. Az első rabokat 1858-ban hozták az új fegyintézetbe, amely építésekor a legnagyobb ilyesfajta épület volt az USA-ban: később ez lett a követendő modell.

Forrás: [origo]

1858-ban jött az első turnus, 33 polgárháborús fogoly érkezett: hét évre rá már meg is volt az első fegyőrgyilkosság. 1872-re már 1200-nál is többen sínylődtek a szögesdróttal és magas falakkal körbevett objektumban: akkoriban már dolgozhattak a rabok. A századforduló után nem volt még folyóvíz, sem vécé a zárkákban, és ekkor úgy tűnt, hogy hamarosan bezárják a fegyházat: a közelben emeltek egy másikat, és egy kisebb, női börtön is épült mellette. A modernizálás után elég sokáig maradhatott : 2000-ben például 1156 rabot tartottak itt fogva, miközben 541-en vigyázták a rendet. Az 1990-es évektől kezdve az egység inkább egyfajta gyűjtő volt, Közép- és Észak-Illinois gonosztevőit hozták ide. 2002 februárjában aztán végleg bezárták, igen gazdaságtalan volt az üzemeltetése, ugyanakkor az épületek nagyon rossz állapotban voltak, így veszélyesnek minősültek.